11/02/2021 11/02/2021 Είχαμε συντροφιά στην αγρυπνία μας τα πουλιά και τα όρνεα, αλεπούδες και τσακάλια. Φώναζε και ο γκιώνης, φώναζε και ο τσομπανάκος όλη τη νύκτα, κι εγώ έξω με το κομποσχοίνι! πώ, πώ τι άγρυπνία ήταν αυτή! Η χαρά μας ήταν η νυκτερινή άγρυπνία μέσα στην απόλυτη ησυχία. Αφού από μόνη της ειναι ικανή να δώση...
11 Φεβρουαρίου, 2021 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2021 - 17:14

H ωφέλεια της ησυχίας – Γερ. Εφραίμ Φιλοθεΐτη

Διαδώστε:
H ωφέλεια της ησυχίας – Γερ. Εφραίμ Φιλοθεΐτη

Είχαμε συντροφιά στην αγρυπνία μας τα πουλιά και τα όρνεα, αλεπούδες και τσακάλια. Φώναζε και ο γκιώνης, φώναζε και ο τσομπανάκος όλη τη νύκτα, κι εγώ έξω με το κομποσχοίνι! πώ, πώ τι άγρυπνία ήταν αυτή! Η χαρά μας ήταν η νυκτερινή άγρυπνία μέσα στην απόλυτη ησυχία. Αφού από μόνη της ειναι ικανή να δώση στον άνθρωπο που αγρυπνεί θεία παράκλησι, ησυχία καί πόσο μάλλον αν τον επισκεφθή και η Χάρις του Θεού, οπότε ανεβαίνει ο νούς κατ’ ευθείαν στον ουρανό και γίνονται ένα πράγμα.

Πολλές φορές από την πολλή ησυχία, είχε τόση ανάπαυση η ψυχή μου, που κατέληγε σε δάκρυα, χωρίς βέβαια να υπάρχη κάποιος ιδιαίτερος λογισμός, αλλά μόνον και μόνο από την ησυχίαν. Γι’αυτό, μόνο εκείνος που έχει γνωρίσει την ωφέλεια της ησυχίας ξέρει να την εκτιμήση.

Άχ! ή ευλογημένη ησυχία! εκεί η προσευχή, εκεί η Χάρις του Θεού, εκεί οι φωτεινές θεωρίες!

Η ερημία και μόνη της είναι σε θέση να χαρίση παράκληση στην ψυχή.
Άν μου έλεγαν: «Θα σε κάνουμε αυτοκράτορα, μόνο δώσε μας μία σπιθαμή απ’ αυτό που έχεις» ούτε πόντο δέν θα δινα.

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων