03/09/2023 03/09/2023 Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 θα διαβάσθηκε στις εκκλησίες η παραβολή των κακών γεωργών, (Ματθ. Κα’ 33-42). Ένας οικοδεσπότης φύτεψε αμπέλι, το έφραξε και έχτισε μέσα πύργο και πατητήρι και τέλος το παρέδωσε σε γεωργούς και ξενητεύτηκε. Τον καιρό που είχαν ωριμάσει τα σταφύλια, έστειλε τους δούλους του να πάρουν το μερίδιό του. Οι γεωργοί,...
03 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2023 - 11:52

Η παραβολή των κακών γεωργών – Τι είδους διδαχή ανέφερε εδώ ο Χριστός;

Διαδώστε:
Η παραβολή των κακών γεωργών – Τι είδους διδαχή ανέφερε εδώ ο Χριστός;

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 θα διαβάσθηκε στις εκκλησίες η παραβολή των κακών γεωργών, (Ματθ. Κα’ 33-42).

Ένας οικοδεσπότης φύτεψε αμπέλι, το έφραξε και έχτισε μέσα πύργο και πατητήρι και τέλος το παρέδωσε σε γεωργούς και ξενητεύτηκε. Τον καιρό που είχαν ωριμάσει τα σταφύλια, έστειλε τους δούλους του να πάρουν το μερίδιό του. Οι γεωργοί, όμως, αντί να δώσουν αυτά που όφειλαν, έδειραν και κακοποίησαν τους δούλους. Το ίδιο έκαναν και στους επόμενους που έστειλε ο νοικοκύρης.

Στο τέλος έστειλε τον γιο του θεωρώντας πως αυτόν θα ντραπούν να τον κακομεταχειριστούν. Οι κακοί γεωργοί, όμως, τον σκότωσαν με την σκέψη πως, εάν έβγαινε από την μέση ο κληρονόμος, το αμπέλι θα έμενε για πάντα σε εκείνους. Στην συνέχεια, αφού και οι ακροατές Του, γραμματείς και Φαρισαίοι, λένε πως αξίζει βαριά τιμωρία στους γεωργούς, ο Κύριος τους προειδοποιεί πως και από αυτούς τους ίδιους θα αφαιρεθεί το προνόμιο του εκλεκτού λαού του Θεού και θα δοθεί σε άλλο έθνος που θα έχει καρποφορία.

Εκ πρώτης όψεως η περικοπή αυτή θα φαινόταν διδακτική. Είναι έτσι, αλλά, κυρίως έχει προφητική χροιά, αφού ο Χριστός μας μάς μιλάει για την Σταύρωσή Του από τους γραμματείς και τους Φαρισαίους στους οποίους κυρίως είχε αναθέσει ο Θεός το έργο της πνευματικής καλλιέργειας του λαού Του. Κατηγορεί και τους Εβραίους που δεν ήταν σωστοί απέναντι στον Μωσαϊκό νόμο, δεν είχαν πνευματική καρποφορία και τους λέει, προφητεύοντας, πώς, αν δεν αλλάξουν στάση, ο Θεός θα δώσει σε άλλο έθνος την εμπιστοσύνη Του.

Βλέπουμε εδώ ότι ο Ουράνιος Πατέρας αίρει την νομιμοποίησή Του να είναι ο εκλεκτός Του λαός ο Εβραϊκός και δίνει το προνόμιο και το χρίσμα αυτό στην Χριστιανική Εκκλησία και ίσως στον Ελληνικό κόσμο. Όμως, πολλοί από τους σημερινούς έλληνες δεν τηρούμε το νόμο του Θεού και είμαστε μακριά από τα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας λόγω του εγωισμού μας. Πιστεύουμε αρκετοί από εμάς τους ορθόδοξους πώς και μόνοι μας μπορούμε να γίνουμε «καλοί» ζώντας μακριά από τον Χριστό. Αυτό είναι τελικά μια πλάνη που έχει επικρατήσει σε πολλούς, ένα λανθασμένο πνεύμα ότι δηλαδή μπορούμε να τελειοποιηθούμε χωρίς τον Θεό.

Όλα αυτά τα προηγούμενα είναι ζητήματα πίστης και βιώματος. Η διαφορά της ζωής με τον Χριστό ή χωρίς Αυτόν, είναι μέρα με την νύχτα. Απλά, «…για να γυρίσει ο Ήλιος, θέλει δουλειά πολλή…» – όπως λέει κι ένας στίχος τραγουδιού. Δηλαδή θέλει μεγάλο αγώνα να νικήσουμε τα πάθη μας και να θελήσουμε να υπακούσουμε στον νόμο του Θεού. Η προσπάθειά μας ας ξεκινήσει σύντομα.

Πηγή: pemptousia.gr / Σωτήρης Ι. Στυλιανού, Βιβλιοθηκονόμος, πτυχιούχος Νομικής και Θεολογικής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων