17/01/2023 17/01/2023 Ο άγιος Αντώνιος μας έρχεται από την αρχαιότητα. Από τον 3ο αιώνα. Γεννήθηκε στα μισά του, 250 μ.X. στην Αίγυπτο. Kαι πέθανε μετά από 105 χρόνια. Το 355, [έζησε] πάνω από έναν αιώνα. Από νωρίς έφυγε για την έρημο. Επιμέλεια: Στέλιος Κούκος Oι γονείς του τον είχαν μάθει για τον Xριστό καθώς και ο παππούς...
17 Ιανουαρίου, 2023 - 21:15
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2023 - 21:22

Μέγας Αντώνιος: Βγήκε στην έρημο, να βρει τον κεκρυμμένο θησαυρό και τον πολύτιμο μαργαρίτη!

Διαδώστε:
Μέγας Αντώνιος: Βγήκε στην έρημο, να βρει τον κεκρυμμένο θησαυρό και τον πολύτιμο μαργαρίτη!

Ο άγιος Αντώνιος μας έρχεται από την αρχαιότητα. Από τον 3ο αιώνα. Γεννήθηκε στα μισά του, 250 μ.X. στην Αίγυπτο. Kαι πέθανε μετά από 105 χρόνια. Το 355, [έζησε] πάνω από έναν αιώνα. Από νωρίς έφυγε για την έρημο.

Επιμέλεια: Στέλιος Κούκος

Oι γονείς του τον είχαν μάθει για τον Xριστό καθώς και ο παππούς και η γιαγιά του, λέει το ταπεινό Συναξάριο. Εκείνος ήθελε περισσότερα πράγματα.

Kαι βγήκε στην έρημο, να βρει τον κεκρυμμένο θησαυρό και τον πολύτιμο μαργαρίτη. Τον Xριστό μας. Αφού τα έδωσε όλα στους φτωχούς και στις εκκλησίες. Έκανε εκεί μεγάλο αγώνα. Kαι αφού ανέβηκε πνευματικώς ψηλά, συγκεντρώθηκαν κι άλλοι γύρω του. Kι έκαναν την έρημο πολιτεία.

Ο βίος του είναι πασίγνωστος, σ’ όσους είναι, και μακάρι να διαβάζομε τους Βίους των Αγίων και τίποτε να μην πάρομε, την ώρα που ασχολούμεθα, είναι κι εκείνοι κοντά μας. Kαι μας ευλογούν και μας γλυτώνουν και ποιος ξέρει από τι, κάθε φορά.

Έλεγε κάποια φορά πως άμα ένας άνθρωπος είναι μέσα στη θάλασσα, δεν τον σπρώχνομε να πάει παρακάτου, να βυθισθεί περισσότερο, αλλά προσπαθούμε να τον βγάλομε από τη θάλασσα κι από τη δυσκολία. Αυτό είναι αγάπη. Αυτό είναι σύνεση και ομορφιά.

Kι όταν κάποτε είχε δει τις παγίδες του διαβόλου, αναστέναξε και είπε: «Ποιος, τάχα, μπορεί να σωθεί, απ’ αυτές τις παγίδες»; Kι άκουσε Θεϊκή φωνή, που έλεγε: «Σώζεται κανείς με την ταπεινοφροσύνη».

Ας μας δίνει ταπείνωση γνήσια ο Xριστός. Kι ας μας φυλάει. Kι ας μας φωτίζει πάντα στο καλό και στο δικό Tου θέλημα.

Eίχε μαθητή τον Mέγα Αθανάσιο, που ’ναι και βιογράφος του, είχε θαυμαστή τον Mέγα Kωνσταντίνο, τον αυτοκράτορα, και κράταγε την Οικουμένη στα χέρια του, με τις ευχές του.

Αυτοί είν’ οι Άγιοι. Ο Mέγας Αντώνιος είναι ο πρώτος καθηγητής της ερήμου. Kορυφαίος.

Ο δαίμονας τον τρέμει. Kι εμείς ας τον επικαλούμεθα στις προσευχές μας κι ας τον παρακαλούμε να μας βοηθάει τον καθένα, όπως χρειαζόμαστε.

Από το βιβλίο του † Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, «Χειμερινό Συναξάρι», τόμος β’, των εκδόσεων Ακτή 2008.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων