09/09/2021 09/09/2021 Ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ, ο οποίος κατόρθωσε να σημαδέψει με το πολυσήμαντο βίο του τον 20ό αιώνα χαρακτηρίστηκε για το δυναμικό, πολύπλευρο πνευματικό του έργο. Ασκητής, πνευματικός πατέρας /στο Άγιον Όρος και την Ευρώπη, θεολόγος, λόγιος συγγραφέας, αγιογράφος, ποιητής και συνθέτης λειτουργικών ευχών, χαρακτηρίστηκε για την αγάπη του στο Θεό, αλλά και την καλλιτεχνική του...
09 Σεπτεμβρίου, 2021 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2021 - 21:05

Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ και το θεολογικό του έργο

Διαδώστε:
Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ και το θεολογικό του έργο

Ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ, ο οποίος κατόρθωσε να σημαδέψει με το πολυσήμαντο βίο του τον 20ό αιώνα χαρακτηρίστηκε για το δυναμικό, πολύπλευρο πνευματικό του έργο. Ασκητής, πνευματικός πατέρας /στο Άγιον Όρος και την Ευρώπη, θεολόγος, λόγιος συγγραφέας, αγιογράφος, ποιητής και συνθέτης λειτουργικών ευχών, χαρακτηρίστηκε για την αγάπη του στο Θεό, αλλά και την καλλιτεχνική του φύση. Ήταν λάτρης των τεχνών, αλλά πρωτίστως ανήσυχο πνεύμα και πιστός ‘’στρατιώτης’’ της αλήθειας του Θεού.

1. Η αγωγή των παιδιών

Κατά τον Όσιο Σωφρόνιο η αγωγή των παιδιών είναι σημαντική για την εξέλιξή τους, καθώς είναι από τη φύση τους αναμάρτητα και η προσευχή είναι η σωτηρία του κόσμου, ο ακρογωνιαίος λίθος σύνδεσης Θεού και ανθρώπου. Η μελέτη προϋποθέτει και την συμμετοχή του ανθρώπου στην λειτουργία, τον κρίκο της πνευματικής σύνδεσης του ανθρώπου με την εκκλησία. Η αγάπη για τα παιδιά ήταν μεγάλη και η επαφή μαζί τους τον γέμιζε χαρά. Αν και λάτρης της ασκητικής ζωής, απομακρυνόταν από τη μοναχικότητά του και παρευρισκόταν στον έξω κόσμο για να συνομιλήσει με τα παιδιά και να τα διδάξει την σοφία του. Επισημαίνει την εκκλησιαστική αγωγή, που θα βοηθήσει το παιδί να είναι ταπεινό και να κατανοήσει την αξία της ισότητας, ήδη από μικρή ηλικία. Η εκπαίδευση είναι διαδικασία, η οποία ξεκινά από την μητέρα του κατά την διάρκεια της κύησης, και εξελίσσεται σταδιακά.

Διαβάστε τη συνέχεια στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων