07/02/2024 07/02/2024 Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού Συνέχεια εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=389054 Πόσο απέραντο είναι το έλεος του Θεού για μας! Πολλοί πλούσιοι και ισχυροί θα πλήρωναν πολλά για να δουν τον Κύριο ή την Πανάχραντη Μητέρα Του, αλλά ο Θεός εμφανίζεται στην ταπεινή ψυχή και όχι στον πλούτο. Σε τι μας χρειάζονται τα χρήματα; Ο Μέγας Σπυρίδων...
07 Φεβρουαρίου, 2024 - 18:39
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2024 - 18:00

Όταν η ψυχή γνωρίσει εν Αγίω Πνεύματι τον Κύριο από τη χαρά της λησμονεί τον ήλιο και όλη την κτίση…

Διαδώστε:
Όταν η ψυχή γνωρίσει εν Αγίω Πνεύματι τον Κύριο από τη χαρά της λησμονεί τον ήλιο και όλη την κτίση…

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού

Συνέχεια εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=389054

Πόσο απέραντο είναι το έλεος του Θεού για μας!

Πολλοί πλούσιοι και ισχυροί θα πλήρωναν πολλά για να δουν τον Κύριο ή την Πανάχραντη Μητέρα Του, αλλά ο Θεός εμφανίζεται στην ταπεινή ψυχή και όχι στον πλούτο.

Σε τι μας χρειάζονται τα χρήματα; Ο Μέγας Σπυρίδων μετέτρεψε το φίδι σε χρυσάφι. Και σε μας τίποτε άλλο δεν χρειάζεται παρά μόνον ο Κύριος, στον Οποίο κατοικεί η πληρότητα της ζωής.

Αν ο Κύριος δεν μας έδωσε τη δύναμη να μάθουμε πώς έχουν κτισθή πολλά πράγματα του κόσμου, αυτό σημαίνει πως αυτό δεν ήταν αναγκαίο. Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε όλα τα μυστήρια της δημιουργίας με το μυαλό μας.

Αντιθέτως, ο Ίδιος ο Δημιουργός του ουρανού και της γης και κάθε πλάσματος μας δίνει τη δύναμη να γνωρίσουμε Αυτόν τον Ίδιο με το Άγιο Πνεύμα.

Και με το ίδιο Άγιο Πνεύμα γνωρίζομε την Θεομήτορα, τους Αγγέλους και τους Αγίους και το πνεύμα μας καίγεται από αγάπη γι’ αυτούς.

Όποιος όμως δεν θ’ αγαπά τους εχθρούς, αυτός δεν θα μπορέση να γνωρίση αληθινά τον Κύριο και τη γλυκύτητα του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα μας διδάσκει ν’ αγαπούμε τους εχθρούς έτσι, ώστε η ψυχή να πονά γι’ αυτούς σαν να ήταν αληθινά παιδιά της.

Υπάρχουν άνθρωποι που εύχονται για τους εχθρούς τους ή για τους εχθρούς της Εκκλησίας την απώλεια και τα βάσανα στη φωτιά της κολάσεως. Σκέφτονται έτσι, γιατί δεν εδιδάχθηκαν από το Άγιο Πνεύμα την αγάπη του Θεού. Όποιος την εδιδάχθηκε πραγματικά, αυτός χύνει δάκρυα για όλο τον κόσμο.

Λέγεις ότι είναι κακούργος κι ας καεί στη φωτιά του άδη. Σ’ ερωτώ όμως: αν ο Θεός δώση σ’ εσένα μια καλή θέση στον παράδεισο και δεις πεταμένο στις φλόγες εκείνον για τον οποίο τα ευχόσουν αυτά, άραγε δεν θα λυπηθής τότε γι’ αυτόν, όποιος κι αν ήταν, έστω και εχθρός της Εκκλησίας;

Ή μήπως έχεις καρδιά από σίδερο; Στον παράδεισο όμως δεν χρειάζεται σίδερο. Εκεί χρειάζεται ταπείνωση και αγάπη Χριστοί, η οποία σπλαχνίζεται τους πάντες.

Όποιος δεν αγαπά τους εχθρούς, σ’ αυτόν δεν έχει κατοικήσει ακόμη η χάρη του Θεού.

Ελεήμων Κύριε, δίδαξέ μας με το Πνεύμα Σου το Άγιο ν’ αγαπούμε τους εχθρούς και να προσευχόμαστε με δάκρυα γι’ αυτούς.

Κύριε, δώσε Πνεύμα Άγιο στη γη, για να Σε γνωρίσουν όλοι οι λαοί και να μάθουν την αγάπη Σου.

Κύριε, όπως Συ ο Ίδιος προσευχόσουν για τους εχθρούς, έτσι δίδαξε κι εμάς με το Άγιό Σου Πνεύμα ν’ αγαπούμε τους εχθρούς.

Κύριε, όλοι οι λαοί είναι έργο των χειρών Σου. Απομάκρυνέ τους από την έχθρα και το μίσος και δώσε τους μετάνοια, για να γνωρίσουν όλοι την αγάπη Σου.

Κύριε, Συ μας έδωσες την εντολή ν’ αγαπούμε τους εχθρούς, αλλ’ αυτό ξεπερνά την αμαρτωλότητά μας, αν δεν είναι μαζί μας η χάρη Σου.

Κύριε, σκόρπισε τη χάρη Σου στη γη. Δώσε σ’ όλους τους λαούς της γης να γευθούν την αγάπη Σου, να μάθουν πως Συ μας αγαπάς σαν μητέρα κι ακόμη περισσότερο. Γιατί μπορεί κι η μητέρα να ξεχάση το παιδί της, αλλά Συ ποτέ, γιατί αγαπάς απείρως το πλάσμα Σου και η αγάπη δεν μπορεί να λησμονήση.

Ελεήμων Κύριε, σώσε με τον πλούτο του ελέους Σου όλους τους λαούς.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας δόθηκε η επίγνωση των μυστηρίων του Θεού εν Πνεύματι Αγίω και παραμένει δυνατή με την αγία σκέψη και την υπομονή της.

Η ορθόδοξη ψυχή έχει διδαχθεί από την χάρη να προσκολλάται στον Κύριο και την Άχραντη Μητέρα Του και το πνεύμα μας ευφραίνεται από την θέα του γνωριζόμενου Θεού.

Ο Θεός όμως γνωρίζεται μόνον εν Αγίω Πνεύματι, κι όποιος, εξαιτίας της υπερηφανείας του, επιχειρεί να γνωρίσει τον Ποιητή των όλων με το νου του, αυτός είναι τυφλός και ασύνετος.

Με τον γήινο νου δεν μπορούμε να μάθουμε ούτε πώς έγινε ο ήλιος. Κι όταν παρακαλούμε τον Θεό: «Πες μας πώς έκανες τον ήλιο», τότε ακούμε καθαρά στην καρδιά μας την απάντηση: «ταπείνωσε τον εαυτό σου και θα γνωρίσης όχι μόνο τον ήλιο, αλλά και τον Δημιουργό Του».

Και όταν η ψυχή γνωρίση εν Αγίω Πνεύματι τον Κύριο, τότε από τη χαρά της λησμονεί τον ήλιο και όλη την κτίση και αφήνει την μέριμνα για την επίγεια γνώση.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, νυν οσίου Σωφρονίου, ο «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», έκδοση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.

Πηγή: pemptousia.gr (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων