26/01/2021 26/01/2021 «Σε κάποια πόλη ζούσε μια όμορφη πόρνη, που είχε πολλούς φίλους. Πηγαίνει λοιπόν σε αυτήν ένας Άρχοντας και της λέει: – Δώσε μου το λόγο σου ότι θ’ αφήσεις την αμαρτωλή ζωή και σε παίρνω γυναίκα μου. Εκείνη συμφώνησε, και ο Άρχοντας την πήρε στο σπίτι του. Οι φίλοι της άρχισαν να την αναζητούν. Όταν...
26 Ιανουαρίου, 2021 - 16:06
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2021 - 15:55

“Ο εσωτερικός κοιτώνας είναι η αιώνια κατοικία της ψυχής”

Διαδώστε:
“Ο εσωτερικός κοιτώνας είναι η αιώνια κατοικία της ψυχής”

«Σε κάποια πόλη ζούσε μια όμορφη πόρνη, που είχε πολλούς φίλους. Πηγαίνει λοιπόν σε αυτήν ένας Άρχοντας και της λέει:

– Δώσε μου το λόγο σου ότι θ’ αφήσεις την αμαρτωλή ζωή και σε παίρνω γυναίκα μου.

Εκείνη συμφώνησε, και ο Άρχοντας την πήρε στο σπίτι του. Οι φίλοι της άρχισαν να την αναζητούν. Όταν έμαθαν πού ήταν, είπαν μεταξύ τους:

– Πρέπει να την ξαναφέρουμε κοντά μας. Αν όμως, εμφανιστούμε στο σπίτι, ο Άρχοντας θα μας δει και θα μας κάνει κακό. Ας πάμε λοιπόν, πίσω από το σπίτι και ας της σφυρίξουμε συνθηματικά. Αυτή θα καταλάβει πως είμαστε εμείς και θα κατέβει. Έτσι κανείς δεν θα μπορεί να μας κατηγορήσει.

Πραγματικά, η γυναίκα άκουσε το σφύριγμα και κατάλαβε ποιοι ήταν. Αμέσως όμως, βούλωσε τ’ αυτιά της και όρμησε στον εσωτερικό κοιτώνα, κλείνοντας πίσω της τις πόρτες. Η πόρνη συμβολίζει την ψυχή. Οι φίλοι της είναι τα πάθη και οι άνθρωποι. Ο Άρχοντας είναι ο Χριστός. Ο εσωτερικός κοιτώνας είναι η αιώνια κατοικία της ψυχής. Αυτοί που σφυρίζουν στην ψυχή είναι οι πονηροί δαίμονες. Και τα σφυρίγματα είναι οι παρορμήσεις των εμπαθών λογισμών, συναισθημάτων και επιθυμιών. Μα η ψυχή τους ξεφεύγει, καταφεύγοντας πάντα στον Κύριο».

«Να θυμάσαι αυτή την ιστορία και να ενεργείς σύμφωνα μ’ όσα αλληγορικά σε διδάσκει. Θα δεις πόσο γρήγορα θ’ αποκαθίσταται έτσι μέσα σου η ειρήνη, όταν διαταράσσεται από την εμφάνιση των παθών. Η Χάρη του Θεού να είναι μαζί σου!»

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Διδακτική παραβολή από τον αββά Ιωάννη τον Κολοβό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων