31/12/2020 31/12/2020 Λόγος του Αγίου Καλλινίκου, μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, κατά το παρελθόν επί τη ελεύσει του νέου έτους. Ευρισκόμεθα με την Χάριν του Κυρίου, εις την αρχήν του Νέου Έτους. Οπίσω μας έχομεν το παρελθόν και εμπρός μας το μέλλον. Πολλάς σκέψεις κάμνομεν. Πολλά διδάγματα λαμβάνομεν. Θα ήτο ακατανόητον και τελείως αδικαιολόγητον, λογικοί άνθρωποι να φθάσωμεν εις σταθμούς...
31 Δεκεμβρίου, 2020 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2020 - 13:25

Στο νέο έτος! Λόγος Αγίου Καλλινίκου

Διαδώστε:
Στο νέο έτος! Λόγος Αγίου Καλλινίκου
  • Λόγος του Αγίου Καλλινίκου, μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, κατά το παρελθόν επί τη ελεύσει του νέου έτους.

Ευρισκόμεθα με την Χάριν του Κυρίου, εις την αρχήν του Νέου Έτους. Οπίσω μας έχομεν το παρελθόν και εμπρός μας το μέλλον. Πολλάς σκέψεις κάμνομεν. Πολλά διδάγματα λαμβάνομεν. Θα ήτο ακατανόητον και τελείως αδικαιολόγητον, λογικοί άνθρωποι να φθάσωμεν εις σταθμούς της ζωής, χωρίς συμπεράσματα.
Ευρισκόμενοι εις την αρχήν του Νέου Ενιαυτού της Χρηστότητος του Κυρίου οφείλομεν να εκτελέσωμεν εν σοβαρότατον διπλούν καθήκον, το καθήκον της Ευγνωμοσύνης προς τον Θεόν και της Εμπιστοσύνης εις Αυτόν.

Ευγνωμοσύνη προς τον Θεόν και Πατέρα δια το παρελθόν έτος. Κατά το έτος αυτό μας εχάρισεν η αγαθότης του Θεού πολλά αγαθά. Μη λησμονώμεν τους αποστολικούς λόγους «εν αυτώ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» (Πραξ. ιζ 28). Μέσα εις την θείαν Αυτού παρουσίαν και αγαθότητα ζώμεν και κινούμεθα και υπάρχομεν. Όλα τα αγαθά του δωρεοδότου Θεού είναι.
Ασφαλώς κατά τον περασμένον χρόνον θα εδοκιμάσαμεν και ευχάριστα γεγονότα, όπως το πολύτιμον αγαθόν της υγείας και τα προς το ζην αναγκαία. Ίσως προβλήματα ατομικά, ή οικογενειακά να ελύθησαν κατά τρόπον καλόν και ευχάριστον.

Δεν αποκλείεται να εδοκιμάσαμεν και δυσάρεστα γεγονότα. Πάντως επέρασαν και τώρα βλέπομεν , ότι «εις μάτην» εταράχθημεν. Ο καλός Θεός έδωκε τέλος εις την δοκιμασίαν.
Δεν αποκλείεται ακόμη τα γεγονότα να ήσαν πολύ θλιβερά. Ίσως να εδοκιμάσαμεν ασθενείας οδυνηράς, ατυχήματα και ατυχίας, θανάτους προσφιλών προσώπων και άλλας τοιαύτας θλίψεις.
Και πάλιν οφείλομεν να ευγνωμονώμεν τον Άγιον Θεόν, διότι όλα τα θλιβερά γεγονότα παιδαγωγούν τον άνθρωπον. «Ον γαρ αγαπά Κύριος παιδεύει, μαστιγοί δε πάντα υιόν, ον παραδέχεται» (Εβρ ιβ’,6). Διότι, εκείνον, που αγαπά ο Κύριος τον παιδαγωγεί με θλίψεις, μαστιγώνει δε με δοκιμασίας κάθε υιόν, που τον δέχεται πλησίον του ως ιδικόν του.
«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν» είπεν ο Ιερός Χρυσόστομος, πριν παραδώση το πνεύμα του.
Εμπιστοσύνη εις τον Θεόν, το άλλο καθήκον. Με εμπιστοσύνην προς τον Θεόν θα χαιρετίσωμεν το νέον έτος.

Πολλά ερωτηματικά προβάλλουν για το νέον έτος. Θα είναι πράγματι νέον ή όπως το παρελθόν; Θα είναι καλύτερον; Θα είναι χειρότερον; Θα είναι όπως το περασμένον έτος; Θα έχωμεν ευχάριστα γεγονότα ή δυσάρεστα;

Δεν γνωρίζομεν σχετικώς. Εν όμως γνωρίζομεν, ότι υπάρχει Θεός Προνοητής. Υπάρχει Θεός, ο οποίος φροντίζει δια τα πετεινά του ουρανού, δια τα άνθη, δια πράγματα ευτελούς αξίας, πολύ δε περισσότερον δια τον άνθρωπον, τον «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν αυτού» πλασθέντα. Υπάρχει Θεός Πατήρ, ο Οποίος έδωκε το δικαίωμα εις τον απόγονον του Αδάμ να απευθύνεται προς Αυτόν και να λέγη «Πάτερ ημών ο εν τοις Ουρανοίς». Υπάρχει Θεός της Αγάπης, ο Οποίος ηγάπησε τον αμαρτωλόν άνθρωπον μέχρι θυσίας του Υιού Του. «Ούτως ηγάπησε ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν» (Ιω γ,16) εις θάνατον σταυρικόν και επονείδιστον χάριν της σωτηρίας του ανθρώπου.
Υπάρχει Θεός κυβερνήτης του σύμπαντος. Υπάρχει Κύριος των δυνάμεων. Υπεράνω αρχών και εξουσιών είναι ο παντοδύναμος Κύριος. Οι άνθρωποι λησμονούν τον Θεόν, ουχί σπανίως δε και Τον περιφρονούν, ακόμη και Τον πολεμούν. «Ο κατοικών εν ουρανοίς εκγελάσεται αυτούς και ο Κύριος εκμυκτηριοί αυτούς» κατά τον Ψαλμωδόν. Αυτός που κατοικεί εις τους ουρανούς, ο παντοδύναμος και δίκαιος Θεός, θα τους περιπαίξη και θα τους χλευάση, θα τους κάμη καταγελάστους ενώπιον όλων.

Αδελφοί,
Η επίγειος ζωή μας είναι ολίγη. Μη την συντομεύωμεν και την δηλητηριάζωμεν με σκέψεις αγωνίας και απελπισίας. Επάνω από όλους μας υπάρχει το στοργικόν και παντοδύναμον Χέρι του Θεού Πατρός. Ό,τι και αν γίνη, ό,τι και αν συμβή, θα το επιτρέψη ο Κύριος. Με εμπιστοσύνη εις τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα ας βαδίσωμεν το αρξάμενον έτος. Ας στηρίξωμεν τας ελπίδας μας εις τον Θεόν Πατέρα, ότι «αυτώ μέλει περί ημών» κατά τους αποστολικούς λόγους (Πετρ ε’7)
«Και τα νυν παρατίθεμαι υμάς, Αδελφοί, τω Θεώ και τω λόγω της Χάριτος αυτού» (Πραξ κ’ 32) και εύχομαι, όπως ο Νέος ενιαυτός της Χρηστότητος του Κυρίου είναι υγιεινός, καρποφόρος, ευλογημένος, ειρηνικός, άγιος.

Μετά θερμών Πατρικών ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Από το βιβλίο “ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ”, εκδόσεις Ι.Μ. Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων