20/03/2023 21/03/2023 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) Οι νεώτεροι Αδελφοί στη σκήτη περικύκλωσαν μια φορά τον Όσιο Μακάριο και τον παρακαλούσαν να τους διδάξη πώς να προσεύχωνται. – Το μεγαλύτερο σφάλμα, που κάνομε στην προσευχή, αποκρίθηκε εκείνος είναι η περιττολογία. Αρκεί να μάθη ο άνθρωπος να υψώνη το νου του στα ουράνια και να λέγη μ’ όλη του την...
20 Μαρτίου, 2023 - 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 - 0:47

Το μεγαλύτερο σφάλμα στην προσευχή

Διαδώστε:
Το μεγαλύτερο σφάλμα στην προσευχή
  • (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Οι νεώτεροι Αδελφοί στη σκήτη περικύκλωσαν μια φορά τον Όσιο Μακάριο και τον παρακαλούσαν να τους διδάξη πώς να προσεύχωνται.

– Το μεγαλύτερο σφάλμα, που κάνομε στην προσευχή, αποκρίθηκε εκείνος είναι η περιττολογία.

Αρκεί να μάθη ο άνθρωπος να υψώνη το νου του στα ουράνια και να λέγη μ’ όλη του την ψυχή: «Κύριε, ελέησον με, όπως γνωρίζεις και όπως θέλεις». Τούτο είναι προσευχή.

Όταν πάλι νοιώθη δυνατή επάνω του την επίθεσι του διαβόλου ή την επανάστασι των κατωτέρων παθών του, ας τρέχη με πίστι στον Ουράνιο Πατέρα κι’ ας φωνάζη σ’ Αυτόν όχι με το στόμα, άλλα με την καρδιά: «Κύριε, βοήθησέ με».

Εκείνος γνωρίζει τον τρόπο να βοηθήση την ψυχή, που πηγαίνει κοντά Του μ’ εμπιστοσύνη.

****

Όταν προσεύχεσαι με ταπεινοσύνη, έχοντας βαθιά συναίσθησι της αναξιότητος σου, γράφει ο Αββάς Ησαΐας ο Αναχωρητής, η προσευχή σου γίνεται αμέσως δεκτή από τον Θεό.

Αν όμως, ενώ προσεύχεσαι, σου έλθη στο νου πως ο τάδε Αδελφός την ώρα αυτή κοιμάται ή ο δείνα είναι αμελής κι αρχίζεις έτσι η κατάκρισι, τότε ο κόπος σου πηγαίνει χαμένος.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο της Μοναχής †Θεοδώρας Χαμπάκη, «Γεροντικόν, Σταλαγματιές από την πατερική σοφία», έκδοση Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητας «Λυδία» Θεσσαλονίκη.

(Κεντρική εικόνα: Έργο του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη / Πηγή: pemptousia.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων