12/08/2023 12/08/2023 Η ίδια αμμά [Γερόντισσα] Δαμιανή μας διηγήθηκε κι αυτό: Κάθε Παρασκευή, πριν γίνω έγκλειστη, πήγαινα στο ναό των άγιων Κοσμά και Δαμιανού κι εκεί περνούσα τη νύχτα. Ερχόταν λοιπόν το βραδάκι μια γριά Φρυγογαλάτισσα κι έδινε σ’ όλους όσοι ήσαν στο ναό από δυο λεπτά. Κι εγώ τη γνώριζα, επειδή μου είχε δώσει πολλές φορές....
12 Αυγούστου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2023 - 22:02

Το μέλι της ταπείνωσης και της υπακοής!

Διαδώστε:
Το μέλι της ταπείνωσης και της υπακοής!

Η ίδια αμμά [Γερόντισσα] Δαμιανή μας διηγήθηκε κι αυτό: Κάθε Παρασκευή, πριν γίνω έγκλειστη, πήγαινα στο ναό των άγιων Κοσμά και Δαμιανού κι εκεί περνούσα τη νύχτα.

Ερχόταν λοιπόν το βραδάκι μια γριά Φρυγογαλάτισσα κι έδινε σ’ όλους όσοι ήσαν στο ναό από δυο λεπτά. Κι εγώ τη γνώριζα, επειδή μου είχε δώσει πολλές φορές.

Μια μέρα λοιπόν μια ανιψιά δική μου και του πιστότατου βασιλιά Μαυρίκιου*, η όποια ήρθε στη άγια πόλη, για να προσκυνήσει, έκανε καιρό εκεί.

Την πήρα λοιπόν και την πήγα στον άγιο Κοσμά και Δαμιανό. Και καθώς ήμασταν στην εκκλησία, λέω στη συγγενή μου: «Πρόσεχε, κυρία, έρχεται μια γριά και δίνει από δυο νουμία** πάρε τα και μην υπερηφανευτείς» [να τα δεχτεί και να μην δείξει περηφάνια].

Αυτή δυσκολευόταν και έλεγε:
«Έχω εντολή να τα πάρω;»

Τότε της είπα:
«Ναι, πάρε, γιατί η γυναίκα είναι μεγάλη κατά Θεόν γιατί όλη τη βδομάδα τα μοιράζει σ’ όσους βρίσκονται στο ναό· είναι δε χήρα γύρω στα ογδόντα χρόνια. Παρ’ τα λοιπόν και δώσ’ τα και συ σε άλλον μόνο μην αποστραφείς τη θυσία της γριάς».

Ενώ λέγαμε αυτά, να κι η γριά που ερχόταν κι έδινε· κι ήρθε κι έδωσε με πολλή ησυχία και σιωπή.

Έδωσε λοιπόν και στην ανιψιά μου και είπε: «Παρ’ τα και φάε».

Μόλις λοιπόν έφυγε, καταλάβαμε ότι ο Θεός της αποκάλυψε ότι είπα:
«Πάρε και δώσ’ τα σε φτωχό».

Έστειλε λοιπόν έναν υπηρέτη της και πήρε λούπινα με τα δυο λεπτά· και έφαγε και
διαβεβαίωσε ενώπιον του Θεού και είπε ότι ήσαν γλυκά σαν μέλι.

Έτσι απόρησε αυτή και δόξασε το Θεό, ο όποιος δίνει χάρη στους δούλους Του.

* Ο Μαυρίκιος, αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως (582-602) από την Αραβισσό υποστήριξε σθεναρά την Ορθοδοξία και διακρίθηκε για την μεγάλη μόρφωσή και τις στρατηγικές του ικανότητες.
** Νουμίον ή λεπτόν: το μικρότερης αξίας χάλκινο νόμισμα των Ρωμαίων του Μεσαίων, βάρους ενός γραμμαρίου· το 1/40 της φόλεως, το 1/300 του κερατίου, το 1/7200 του χρυσού νομίσματος.

 

Από το βιβλίο, «Λειμωνάριον», έκδοση Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα. Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Μοναχού Θεολόγου.

Πηγή: pemptousia.gr (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων