28/11/2022 28/11/2022 Για τη Σχολή παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και την προσπάθεια για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr). Εκ παραλλήλου ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις της Μητρόπολης που έχουν τελικό στόχο και σκοπό να μην εγκαταλείψουν οι νέοι την επαρχία. Ακούστε...
28 Νοεμβρίου, 2022 - 13:05
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 - 13:09

Έκκληση του Μητροπολίτη Καρπενησίου μέσω του ope.gr για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

Διαδώστε:
Έκκληση του Μητροπολίτη Καρπενησίου μέσω του ope.gr για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

Για τη Σχολή παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και την προσπάθεια για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr). Εκ παραλλήλου ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις της Μητρόπολης που έχουν τελικό στόχο και σκοπό να μην εγκαταλείψουν οι νέοι την επαρχία.

Ακούστε τα όσα ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στην τηλεφωνική επικοινωνία την οποία είχε με τον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη:

«Είναι κάτι που βρήκα στη Μητρόπολη όταν ήρθα. Προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια- όσο μπορούμε- να την εμπλουτίσουμε με περισσότερες δραστηριότητες και να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε στην τοπική μας κοινωνία. Πήγαμε τους δασκάλους των οργάνων στα δημοτικά σχολεία για να δουν τα παιδιά τα όργανα και να ακούσουν αυθεντική παραδοσιακή μουσική γιατί δυστυχώς παρότι είμαστε στην επαρχία αλλά αυτό που ακούμε στα πανηγύρια εδώ είναι δημοτικά τραγούδια με ντραμς, με σύγχρονα όργανα όπως ηλεκτρική κιθάρα, αρμόνιο και καταλαβαίνετε ότι δεν είναι αυτό παράδοση» αναφέρει αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, μεταξύ άλλων, “Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι φθίνουμε πληθυσμιακά, “μικραίνουμε” συνεχώς… Προσπαθούμε όσο μπορούμε να δώσουμε κάποια κίνητρα στα παιδιά, έχουμε κάνει και άλλες δράσεις, όπως το ίδρυμα που ετοιμάζεται – έχω στείλει τον κανονισμό λειτουργίας στην Ιερά Σύνοδο για έγκριση- διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσης κάνουμε κάποια μαθήματα ξυλογλυπτικής, ψηφιδωτού, τώρα ”στήνουμε” ένα εργαστήριο αργυροχοΐας. Εάν μπορέσουν κάποια παιδιά να μάθουν κάτι, γιατί το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας για τα παιδιά. Τα παιδιά τελειώνουν το σχολείο και φεύγουν, μήπως μπορέσουμε να βρούμε κάποιους τρόπους να κρατήσουμε τα παιδιά μας”.

Η προσπάθεια για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Αναλυτικότερα, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες (Τετάρτη 16 Νοεμβρίου) οι ενημερωτικές επισκέψεις στα Δημοτικά σχολεία του Καρπενησίου για τη Σχολή των παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος συνοδευόμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Λιάπη, υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως, επισκέφθηκε το 4ο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τους διευθυντές των σχολείων και την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και από τους μικρούς μαθητές.

Στην προσπάθεια να συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς γνωστοποίησε την ύπαρξη της Σχολής, η οποία στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευρυτάνων Αγίων και παρουσίασε τους δόκιμους μουσικούς. Κάθε Τετάρτη έρχονται στο Καρπενήσι από τη Λαμία ο κ. Δημήτριος Ρούσκας-δάσκαλός στα κρουστά, ο κ. Ανδρέας Λενάς-δάσκαλος στο λαούτο και ο κ. Ευάγγελος Μπακόπουλος-δάσκαλος στο κλαρίνο. Αφού ο καθένας παρουσίασε το όργανο στο οποίο ειδικεύεται, έπαιξε ένα αυτοσχεδιασμό και στη συνέχεια όλοι μαζί παρουσίασαν ένα παραδοσιακό τραγούδι, ενθουσιάζοντας ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ανάλογη επίσκεψη και στα άλλα δύο σχολεία της πόλης, το 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου.

Είναι σημαντικό στον τόπο μας που καθημερινά φθίνει, να δίνεται η δυνατότητα στους μικρούς και μεγάλους φίλους της μουσικής να διδαχθούν και να γνωρίσουν τον μοναδικό κόσμο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων