24/11/2023 24/11/2023 Για το γεγονός της αγιοκατάταξης του Οσίου Αθανασίου του νέου (Χαμακιώτη) από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μίλησε στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr), ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Σπανός. Αναφέρθηκε στη πνευματική σχέση της Μονής με το νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “άφησε εποχή από...
24 Νοεμβρίου, 2023 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2023 - 14:20

Καθηγούμενος Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, π. Ευσέβιος, στο ope.gr: “Ο Όσιος Αθανάσιος Χαμακιώτης κυνήγησε την αγιότητα και την κατέκτησε”

Διαδώστε:
Καθηγούμενος Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, π. Ευσέβιος, στο ope.gr: “Ο Όσιος Αθανάσιος Χαμακιώτης κυνήγησε την αγιότητα και την κατέκτησε”

Για το γεγονός της αγιοκατάταξης του Οσίου Αθανασίου του νέου (Χαμακιώτη) από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μίλησε στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr), ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Σπανός. Αναφέρθηκε στη πνευματική σχέση της Μονής με το νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “άφησε εποχή από το πέρασμά του από την Αγία Λαύρα”, κατέθεσε μαρτυρίες τις οποίες του είχαν διηγηθεί πατέρες της Μονής με τους οποίους συνδεόταν πνευματικά ο Όσιος Αθανάσιος, ενώ κατέθεσε και ένα θαυμαστό γεγονός το οποίο βίωσε ο ίδιος κατά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων το 2014.  

Ακούστε τα  όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη στο ope.gr και τον δημοσιογράφο, Νικόλαο Ζαΐμη:

Παρακαταθήκη τα λειτουργικά βιώματα του Οσίου

Αρχικά ο π. Ευσέβιος αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο γεγονός της αγιοκατάταξης και στο πώς αυτό το υποδέχθηκαν στη Μονή της Αγίας Λαύρας στην οποία μόνασε για 25 περίπου χρόνια ο Όσιος Αθανάσιος.

Στη συνέχεια μίλησε για την πορεία του Οσίου Αθανασίου από την άφιξη του στη Μονή το 1906 έως και τη μετάβασή του στο Μαρούσι και το εκκλησάκι της Παναγίας Νερατζιώτισσας όπου ανέπαυσε χιλιάδες ψυχές με το πετραχήλι του, ενώ επέδειξε όλα τα πνευματικά χαρίσματα τα οποία είχε αποκομίσει από τη διάρκεια της παραμονής του στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. “Έγινε πόλος έλξης για πολλούς ανθρώπους στο Μαρούσι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα λειτουργικά βιώματα του Οσίου τα οποία οι σύγχρονοι Λαυριώτες πατέρες τα έχουν πλέον ως παρακαταθήκη. Βιώματα τα οποία  καλλιεργήθηκαν από γενεά σε γενεά των μοναχών της Αγίας Λαύρας, κατά την χιλιόχρονη ιστορική της παρουσία.

Μαρτυρίες αγιότητας

Ο Γέροντας Ευσέβιος κατέθεσε και προσωπικές μαρτυρίες τις οποίες του είχαν διηγηθεί οι πατέρες της Μονής, Άνθιμος Δημακόπουλος και Ευσέβιος Γιαννακάκης, οι οποίοι υπήρξαν πνευματικά τέκνα του Οσίου Αθανασίου. Μάλιστα, περιγράφει με συγκίνηση το τελευταίο επίγειο Πάσχα του Οσίου όπως του το είχε διηγηθεί ο μακαριστός προηγούμενος της Μονής π. Άνθιμος.

Μεταξύ  άλλων, ο Γέροντας Ευσέβιος, κατέθεσε μιλώντας στο ope.gr, ένα θαυμαστό γεγονός που βίωσε ο ίδιος κατά την ανακομιδή του ιερού λειψάνου που πραγματοποιήθηκε στη Ροδόπολη Αττικής, στο Ησυχαστήριο της Φανερωμένης, το οποίο ίδρυσε ο Όσιος. “Ενώ εκείνη την ημέρα έβρεχε ασταμάτητα και παραλίγο να αναβληθεί η ανακομιδή, η νεροποντή σταμάτησε όταν ξεκίνησε να γίνεται η ανακομιδή του λειψάνου με την ευλογία του Μητροπολίτη Κηφισίας. Η βροχή ξεκίνησε και πάλι όταν όλα τελείωσαν”, είπε.

“Ο Όσιος Αθανάσιος Χαμακιώτης κυνήγησε την Αγιότητα και την κατέκτησε”, υπογράμμισε ο π. Ευσέβιος και ευχήθηκε ο Όσιος Αθανάσιος να ευλογεί τον καθένα μας προσωπικά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων