25/07/2022 25/07/2022 Για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού που «χτύπησε» ο φονικός Εγκέλαδος αλλά και τη θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Ρουσοχωρίων (σ.σ. ο προηγούμενος ναός «θυσιάστηκε» για να γίνει το νέο Αεροδρόμιο), μίλησε χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη....
25 Ιουλίου, 2022 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2022 - 18:38

Μητρoπολίτης Αρκαλοχωρίου: «Δυστυχώς συνεχίζονται οι -μικρότερης έντασης- δονήσεις. Όλο το Αρκαλοχώρι αλλά και τα γύρω χωριά έχουν ανασκουμπωθεί»

Διαδώστε:
Μητρoπολίτης Αρκαλοχωρίου: «Δυστυχώς συνεχίζονται οι -μικρότερης έντασης- δονήσεις. Όλο το Αρκαλοχώρι αλλά και τα γύρω χωριά έχουν ανασκουμπωθεί»

Για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού που «χτύπησε» ο φονικός Εγκέλαδος αλλά και τη θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Ρουσοχωρίων (σ.σ. ο προηγούμενος ναός «θυσιάστηκε» για να γίνει το νέο Αεροδρόμιο), μίλησε χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη.


Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προ ολίγων ημερών μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζουν προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους.
«Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ήταν ένα σύμβολο και ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή. Οπωσδήποτε όλοι πληγωθήκαμε από το σεισμό, από τα σπίτια που κατέρρευσαν και πολύ περισσότερο από το εκκλησάκι που ήταν πάνω στο λόφο του Αρκαλοχωρίου. Δυστυχώς είχαμε και το θύμα του σεισμού, τον Ιάκωβο Τσαγκαράκη. Ξαναχτίσαμε το εκκλησάκι με την καθοριστική βοήθεια της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου αλλά και πολλών εθελοντών οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν και ήρθαν να βοηθήσουν» αναφέρει αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Εν συνεχεία συμπληρώνει για το νέο ναό της Αγίας Παρασκευής (σ.σ. ο προηγούμενος ναός «θυσιάστηκε» για να γίνει το νέο Αεροδρόμιο), «Όταν ξεκίνησε το νέο αεροδρόμιο κάναμε μία προσπάθεια να μεταφέρουμε αυτό το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής αλλά δυστυχώς δεν είχε θεμέλια για να μπορέσει να μεταφερθεί και καταλήξαμε στο να το αφήσουμε να επιχωματωθεί. Πήραμε βέβαια τα Άγια Λείψανα, τις Ιερές εικόνες, τελέσαμε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την τελευταία εκεί. Μας έδωσε ο Δήμαρχος -από το Δήμο- δύο στρέμματα δίπλα ακριβώς στο αεροδρόμιο και τη Δευτέρα το απόγευμα (σ.σ. σήμερα) μετά τον Εσπερινό θα θεμελιώσουμε τον καινούριο ναό».
Για τις προ ολίγων ημερών νέες σεισμικές δονήσεις και την διάχυτη ανησυχία των κατοίκων ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, μεταξύ άλλων, «Δυστυχώς συνεχίζονται οι -μικρότερης έντασης- δονήσεις. Όλο το Αρκαλοχώρι αλλά και τα γύρω χωριά έχουν ανασκουμπωθεί. Προσπαθούμε να ξαναβρούμε το ρυθμό και βηματισμό μας, να ανοικοδομήσουμε τα σπίτια μας, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να μείνει ο κόσμος στο Αρκαλοχώρι και να βρει μία νέα πορεία».

 

Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού

Αναλυτικότερα, ο ναός που πριν σχεδόν ένα χρόνο καταστράφηκε από τον φονικό Εγκέλαδο που χτύπησε το Αρκαλοχώρι, ο Προφήτης Ηλίας που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο της κωμόπολης, ήταν το επίκεντρο τον λατρευτικών εκδηλώσεων το διήμερο 19 – 20 Ιουλίου.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 ο χρόνος σταμάτησε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, όταν ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση του ιερού παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία, όπου έχασε τη ζωή του και ένας άνθρωπος, ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο εσωτερικό του.
Την Τετάρτη 20 Ιουλίου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του ενώ οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να τελεστούν τα εγκαίνια τον προσεχή Σεπτέμβριο, ένα χρόνο ακριβώς μετά την τραγωδία.
Επίσης τελέσθηκε τρισάγιο στον πρώτο κτήτορα του Ναού του 1927 μακαριστό Γεώργιο Χαραλαμπάκη και στον μακαριστό Ιάκωβο Τζαγκαράκη που έχασε την ζωή του στον Ναό την ώρα του καταστροφικού σεισμού τις 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια

Την παραμονή της εορτής του Προφήτου Ηλιού ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας τέλεσε στον εν λόγω ναό την ακολουθία του Εσπερινού. Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος προς το φιλάγιο και πολυπληθές εκκλησίασμα, μίλησε για το σημαντικό έργο της ανοικοδόμησης του Ναού, που είναι ιστορικό και πολιτισμικό μνημείο, αλλά και φάρος φωτεινός για τους Αρκαλοχωρίτες, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους επισκέπτες της πόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού και ανακοίνωσε τα Ιερά εγκαίνια, που θα τελεστούν πρώτα ο Θεός στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Το παρών μεταξύ άλλων έδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ.Μανόλης Φραγκάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ.Νίκος Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ.Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ.Αραβιάκης Κωνσταντίνος, η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κ.Όλγα Δραμουντάνη και ο πρώην Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

 

Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση

Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής συνέβαλαν τα μέγιστα για να χτιστεί από την αρχή ο ναός και έτσι να εορταστεί φέτος ο Προφήτης Ηλίας με κατάνυξη και συγκίνηση, τιμώντας παράλληλα και τη μνήμη του συντοπίτη τους που χάθηκε στα συντρίμμια της εκκλησίας.
Η ανοικοδόμηση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου με το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, η ίδια η Υπουργός, κ. Λίνα Μενδώνη, είχε επισκεφθεί την περιοχή τον περασμένο Νοέμβριο και είχε εκφράσει την βούλησή της, το αρμόδιο Υπουργείο να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Μητρόπολης για την έναρξη των εργασιών στο ναό.

 

Μήνυμα ελπίδας για την περιοχή η ανέγερσή του

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στον πανηγυρικό Εσπερινό αμέσως μετά ανέφερε:
«Ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία αποτελεί μία εκκλησία – σύμβολο, ένα σημείο αναφοράς για το Αρκαλοχώρι. Ο πρώτος Εσπερινός μετά τον σεισμό που τον κατέστρεψε ολοσχερώς, σηματοδοτεί την ανάγκη να επανέλθει η ζωή στην περιοχή στους κανονικούς της ρυθμούς. Είναι παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας για το δοκιμαζόμενο – από τους σεισμούς – Δήμο μας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν να κτιστεί εκ νέου ο Ναός στο ίδιο ακριβώς σημείο, στον ιστορικό λόφο στο Αρκαλοχώρι.
Είναι ιδιαίτερος ο συμβολισμός εξάλλου των εγκαινίων στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που θα γίνουν στις 27 Σεπτεμβρίου, ένα έτος ακριβώς μετά την κατάρρευση του από το μεγάλο σεισμό. Με αφορμή τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς για την περιοχή μας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι ως Δήμος συνεχίζουμε τις άοκνες προσπάθειες μας για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα ο Δήμος μας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων