20/02/2022 20/02/2022 Για την προσωπικότητα αλλά και την καλλικέλαδη φωνή του μακαριστού Πρωτοψάλτου Εμμανουήλ (Μανώλη) Χανιώτη, που διακόνησε ως πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος Εκατονταπυλιανής Πάρου επί μισό αιώνα μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μακαριστός ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών στα 90 έτη υπηρέτησε συνολικά εβδομήντα χρόνια! στα...
20 Φεβρουαρίου, 2022 - 14:49
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2022 - 14:40

Μητροπολίτης Παροναξίας «Θλιβόμαστε για την απώλεια του Πρωτοψάλτου, είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Παροναξίας «Θλιβόμαστε για την απώλεια του Πρωτοψάλτου, είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του»

Για την προσωπικότητα αλλά και την καλλικέλαδη φωνή του μακαριστού Πρωτοψάλτου Εμμανουήλ (Μανώλη) Χανιώτη, που διακόνησε ως πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος Εκατονταπυλιανής Πάρου επί μισό αιώνα μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μακαριστός ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών στα 90 έτη υπηρέτησε συνολικά εβδομήντα χρόνια! στα ιερά αναλόγια της Εκκλησίας.
“Πράγματι γνώρισα προσωπικά τον αείμνηστο Εμμανουήλ Χανιώτη πριν από τριάντα χρόνια ακριβώς στο προσκύνημα της Παναγίας (σ.σ. της Εκατονταπυλιανής) όταν είχα υπηρετήσει ένα μικρό διάστημα εκεί ως αρχιμανδρίτης. Εν συνεχεία επί δώδεκα χρόνια ως Επίσκοπος είχαμε τη χαρά να τον ακούμε και να απολαμβάνουμε το καλλικέλαδο της φωνής του αλλά συγχρόνως και τη μουσική γνώση του στο αντικείμενο της βυζαντινής μουσικής” ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, “Θλιβόμεθα για αυτή την απώλεια, βέβαια έφυγε πλήρης ημερών, είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του στην τοπική εκκλησία”, ενώ συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, για το προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου, “Είναι ένας ναός ιστορίας 1700 ετών, είναι ένα μεγαλούργημα της Εκκλησίας μας”.

Η μακραίωνη ιστορία του προσκυνήματος

Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής αποτελεί το κόσμημα της Πάρου και γενικότερα των Κυκλάδων. Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα μνημεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν δύο ονομασίες γι’ αυτόν το ναό: “Καταπολιανή” και “Εκατονταπυλιανή”. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, επικρατούσε η άποψη ότι το πραγματικό όνομα του ναού είναι το πρώτο, και τούτο γιατί βρισκόταν “κατά την πόλιν”, προς το μέρος δηλαδή της αρχαίας πόλης, και ότι το δεύτερο είναι δημιούργημα των λογίων του 17ου αιώνα, που θέλησαν να δώσουν με αυτό περισσότερη μεγαλοπρέπεια στο ναό. Νεώτερες όμως έρευνες στις πηγές απέδειξαν ότι και οι δύο αυτές ονομασίες είναι σύγχρονες και βρίσκονταν σε παράλληλη χρήση από τα μέσα του 16ου αιώνα. Η ονομασία Καταπολιανή αναφέρεται για πρώτη φορά σε υπόμνημα περί Νάξου και Πάρου του δούκα τα Αρχιπελάγους Ιωάννη Δ΄, του έτους 1562, ενώ η δεύτερη, “Εκατονταπυλιανή”, μνημονεύεται σε έγγραφο του Πατριάρχη Θεολήπτου Β΄ του έτους 1586. Σήμερα η επίσημη ονομασία του ναού είναι Εκατονταπυλιανή.

Η παράδοση που διασώζεται μέχρι σήμερα σχετικά με την ονομασία Εκατονταπυλιανή έχει ως εξής: “Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί η πόρτα αυτή και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη”…

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων