17/09/2022 17/09/2022 Για το μνημόσυνο για τα  θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελέσθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την “αποφράδα” ημέρα για τον Ελληνισμό, μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη.   Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και...
17 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2022 - 8:11

Νέας Σμύρνης στο ope.gr: “Η επέτειος για το 1922 είναι επέτειος πόνου και οδύνης”

Διαδώστε:
Νέας Σμύρνης στο ope.gr: “Η επέτειος για το 1922 είναι επέτειος πόνου και οδύνης”

Για το μνημόσυνο για τα  θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελέσθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την “αποφράδα” ημέρα για τον Ελληνισμό, μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη.  

Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο του ope.gr, Αντώνη Μακατούνη:


Η Μητρόπολή μας ανάμεσα και σε άλλες εκδηλώσεις, προηγήθηκαν δύο και ακολούθησαν ορισμένες το περασμένο διήμερο Σάββατο και Κυριακή, εξ αφορμής του γεγονότος ότι την Κυριακή προ της Υψώσεως του Σταυρού και κατά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου το 1992 όταν και έγινε η Αγιοκατάταξη του Ιερομάρτυρος και τελευταίου Μητροπολίτου της Σμύρνης Χρυσοστόμου του νέου, συνέπεσε ένας αριθμός εκδηλώσεων ακριβώς το περασμένο Σαββατοκύριακο” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

 Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, μεταξύ άλλων, “Περιλάβαμε στο μνημόσυνό μας το Σάββατο στο κοιμητήριο όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους πρώτους οικιστές πρόσφυγες οι οποίοι αναπαύονται στο κοιμητήριο της πόλεώς μας… Συγκίνησε πολλούς το γεγονός ότι ενθυμηθήκαμε όχι μόνο τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τους πρώτους πρόσφυγες οικιστές που συγκρότησαν και οργάνωσαν μία πόλη όπως η Νέα Σμύρνη”.

Να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή τη μνήμη στα παιδιά μας

“Η επέτειος για το 1922 για τα εκατό χρόνια όπως συνηθίζω να λέγω είναι επέτειος πόνου και οδύνης. Παρά ταύτα θα πρέπει και αυτή να τη θυμόμαστε και κυρίως να μεταλαμπαδεύουμε αυτή τη μνήμη ζωντανή στα παιδιά μας” συμπληρώνει με έκδηλη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών

Αναλυτικότερα, Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων Μαρτύρων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Tης Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης, του και προσκαλέσαντος τους Αρχιερείς, κ. Συμεών και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλοθέου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς επεσκέφθησαν το ψηφιακό Μουσείο Εθνικής Μνήμης του Δήμου Νέας Σμύρνης, όπου παρουσιάζονται στοιχεία και πληροφορίες της Σμύρνης, του «άνθους της Ανατολής», όπως προσφυέστατα χαρακτηρίστηκε!

Την προηγουμένη ημέρα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών Πάνδημο Μνημόσυνο στο Κοιμητήριο Νέας Σμύρνης υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και όλων των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Σμύρνη και πλέον αναπαύονται στο Κοιμητήριό της.

Το Μνημόσυνο εντάχθηκε, πρώτο χρονικά, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων (10-11 Σεπτεμβρίου) της Μητροπόλεως για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιαστική Καταστροφή.

Στο Μνημόσυνο παραβρέθηκαν οι Αρχές της πόλεως, όλοι οι Ιερείς της Μητροπόλεως, Νεοσμυρνιοί, αλλά και πολλοί χριστιανοί των γειτονικών δήμων που ήρθαν να συμπροσευχηθούν για τους κεκοιμημένους προγόνους μας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων