15/06/2021 15/06/2021 Για το νέο πνευματικό λιμάνι στην περιοχή της Νοτίου Μαδαγασκάρης, την Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, τα θυρανοίξια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, 12 Ιουνίου, μίλησε στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr), o Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος. Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νέο βασικό πνευματικό πνεύμονα της Επισκοπής,...
15 Ιουνίου, 2021 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2021 - 16:09

Ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος μιλά στο ope.gr για το πρώτο μοναστήρι του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στην Αφρική

Διαδώστε:
Ο Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος μιλά στο ope.gr για το πρώτο μοναστήρι του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στην Αφρική

Για το νέο πνευματικό λιμάνι στην περιοχή της Νοτίου Μαδαγασκάρης, την Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, τα θυρανοίξια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, 12 Ιουνίου, μίλησε στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr), o Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος. Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νέο βασικό πνευματικό πνεύμονα της Επισκοπής, στην επιλογή να αφιερωθεί η πρώτη μονή της Επισκοπής στον όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, την έντονη παρουσία του οσίου στην ιεραποστολική του δράση, στο μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι κάτοικοι για τον μοναχισμό και την Ορθοδοξία, αλλά και στη μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας να επιμορφώσει κατάλληλα τα νέα της στελέχη, μιας και στη νέα αυτή μονή θα λειτουργεί το ιεραποστολικό σεμινάριο της Επισκοπής.

«Είναι το πρώτο το οποίο ιδρύεται εδώ στη Μαδαγασκάρη γενικότερα και αυτό το πήρα απόφαση γιατί όπως γνωρίζουμε μια Εκκλησία, μια Επισκοπή για να λειτουργήσει χρειάζεται δύο πνεύμονες. Δυο πνεύμονες κάθε Μητροπόλεως και κάθε Επισκοπής είναι τα μοναστήρια και οι ενορίες, οι κοινότητες. Έτσι και εμείς λόγο της έλλειψης ενός πνεύμονος που θα μας δίνει οξυγόνο και θα μας ενισχύει ιδρύσαμε το μοναστήριαυτό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή», ανέφερε για την απόφαση να ιδρυθεί το μοναστήρι αυτό κατόπιν ευλογίας που έλαβε από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Για το πως βίωσε τόσο ο ίδιος όσο και το ποίμνιο αυτή την εμπειρία, ανέφερε: «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Λόγο και της πανδημίας, γιατί και η Μαδαγασκάρη βρίσκεται σε μια δύσκολη, θα λέγαμε, κατάσταση δεν δώσαμε μεγάλη διαφήμιση στο γεγονός αυτό. Βέβαια, κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα και όταν βρέθηκα εκεί συνάντησα ογδόντα ανθρώπους. Οι άνθρωποι εδώ έχουν μια αγάπη για την Εκκλησία και έχουν και μια αγάπη τα νέα παιδιά για τον μοναχισμό, θέλησαν να ζήσουν από κοντά αυτό το νέο ξεκίνημα της Επισκοπής μας. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο, ξέρετε στον τοίχο βάλαμε όλους τους σύγχρονους Αγίους και Αγιορείτες της εποχής μας, τον Άγιο Παϊσιο, τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Ιερώνυμο, τον Άγιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη και μίλησα στους ανθρώπους, θέλοντας να τους περάσω το μήνυμα ότι αυτοί οι άνθρωποι έζησαν στις μέρες μας, δεν είναι κάτι το τόσο μακρινό από εμάς και μου έκανε εντύπωση πόσο παρακολουθούσαν αυτά που τους έλεγα».

Ο Θεοφιλέστατος, ακολούθως, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αφιερώσει τη νέα αυτή μονή στον όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή. «Για εμάς ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής πιστεύω, για τον σύγχρονο μοναχισμό,είναι ο νέος θα λέγαμε, Μέγας Αντώνιος και ο Παχώμιος της εποχής μας. Ξέρουμε ότι τα δικά του παιδιά, τα δικά του εγγόνια, τα δικά του δισέγγονα έχουν επανδρώσει πολλά μοναστήρια του Αγίου Όρους, ο μοναχισμός γνώρισε μια άνθιση στο Άγιον Όρος και υιοθέτησαν από τους καρπούς του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού. Σκεπτόμενος και τα νέα βήματα εδώ τα δικά μας βήματα και γενικότερα εδώ ο μοναχισμός, σκέφτηκα να έχουμε σαν ευλογία τον όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Με τη χάρη του Θεού βρισκόμαστε στα τελειώματα και άλλοι δύο ναοί. Ο ένας είναι αφιερωμένος στον όσιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη και ο άλλος στον όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη και με την ευλογία του Πατριάρχη μας θα είναι και οι προστάτες της Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης», ενώ συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι «η σκέψη μας το να ιδρυθεί η Μονή του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή είχε υπάρξει πριν την Αγιοκατάταξή του. Και μας έκανε εντύπωση πως αυτό ο λογισμός ο δικός μας και το ερωτηματικό το οποίο είχαμε για το αν πρέπει ή δεν πρέπει, ήρθε και το επισφράγισε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Και έχουμε δει πάρα πολλά από αυτά τα γεγονότα».

«Πέρα από το κομμάτι το φιλανθρωπικό ένα μεγάλο κομμάτι είναι το πνευματικό και μέσα στο μοναστήρι μας θα στεγαστεί και το ιεραποστολικό σεμινάριο στην Επισκοπή μας. Και ήδη υπάρχουν πέντε νέοι, οι πρώτοι δόκιμοι της Μονής μας, οι οποίοι ζουν εκεί, αγωνίζονται. Θα μπορεί να το επισκέπτεται ο καθένας, θα είναι μια πνευματική παρηγοριά και είδα ότι ο κόσμος το αγκάλιασε πάρα πολύ γρήγορα. Υπήρξε ένα τεράστιο ενδιαφέρον και από τις αρχές εδώ του τόπου. Σίγουρα το κάθε μοναστήρι είναι ένας λιμένας, ιδιαίτερα στις ημέρες στις οποίες ζούμε, αποτελεί λιμάνι για τη σωτηρία των πιστών, αλλά αποτελεί και έναν φάρο ο οποίος αποτελεί κάτι σημαντικό, ιδιαίτερα στην ιεραποστολή», είπε για τη μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας για τη σωστή κατάρτιση των στελεχών της.

«Σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε σωστά και οι νέοι ιερείς οι οποίοι θα βγουν να έχουν βιώματα πνευματικής ζωής γιατί σε αυτούς τους ανθρώπους αυτό λείπει. Και μέσα σε ένα μοναστήρι αυτό που ονομάζουμε πράξη μέσα σε βιβλία, εκεί γίνεται ένα βίωμα. Εμείς εδώ στη Νότια Μαδαγασκάρη, το ομολογώ ενώπιον Θεού, έχουμε δει την παρουσία του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή ολοζώντανη. Και εμείς και άνθρωποι μέσα από πάρα πολλά γεγονότα, το λέω και πραγματικά συγκινούμε», τόνισε.

Στη συνέχεια μίλησε για το πότε ακριβώς θα τελεστούν τα εγκαίνια της νέας μονής σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει μόλις οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού το επιτρέψουν.

Τέλος, έδωσε τη δική του ευχή για όσους θέλουν να βαδίσουν στα ιεραποστολικά βήματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιεραποστολή δεν είναι μια προσωπική υπόθεση του καθενός μας. Είναι μια υπόθεση της Εκκλησίας μας. Ζητούμε την προσευχή όλων σας και στο νέο ξεκίνημα το κάθε νέου ανθρώπου που αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή του στην Εκκλησία, απλά να έχουμε την διάθεση μέσα μας να παραδοθούμε ολοκληρωτικά στα χέρια του Θεού. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε αυτές τις ευλογημένες στιγμές, αυτά τα λόγια του Χριστού μας να υπάρξει μέσα μας αυτή η ειρήνη, αυτή η χαρά, αυτές οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων