14/07/2023 14/07/2023 Για τη μεγάλη μορφή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου με αφορμή την εορτή του (σ.σ. 14 Ιουλίου ε.ε.), τις πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη γενέτειρά του τη Νάξο, αλλά και τα διδάγματα του Αγίου στο ”σήμερα” μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr). Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και...
14 Ιουλίου, 2023 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2023 - 8:39

O Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος στο ope.gr για τον διδάσκαλο του Γένους, Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη

Διαδώστε:
O Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος στο ope.gr για τον διδάσκαλο του Γένους, Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη

Για τη μεγάλη μορφή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου με αφορμή την εορτή του (σ.σ. 14 Ιουλίου ε.ε.), τις πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη γενέτειρά του τη Νάξο, αλλά και τα διδάγματα του Αγίου στο ”σήμερα” μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr).

Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο του ope.gr, Αντώνη Μακατούνη:

Από την πρώτη στιγμή της επισήμου Αγιοκατατάξεως (σ.σ. το 1955) του Αγίου Νικοδήμου, οι ευσεβείς χριστιανοί της Μητροπόλεως (Παροναξίας) και ιδιαιτέρως της Νάξου περιέβαλαν με πολύ σεβασμό τον εορτασμό της μνήμης του και έτσι καθιερώθηκε τα πρώτα χρόνια να τελούνται λειτουργίες σε ναούς της χώρας της Νάξου, σε ναούς τους οποίους συνδέθηκε ο Άγιος Νικόδημος”, ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, μεταξύ άλλων, “Έχουμε την εβδομάδα των ”Νικοδημείων” που είναι σειρά εκδηλώσεων, λειτουργικών κυρίως αλλά και άλλων που πραγματοποιούνται με αφορμή τη μνήμη του Αγίου και η κορύφωση τους είναι το διήμερο του εορτασμού (σ.σ. 13 και 14 Ιουλίου, ημέρα εορτής)”.

Ο Άγιος είναι ένας διδάσκαλος του Γένους

Ο Άγιος Νικόδημος είναι ένας διδάσκαλος του Γένους, τα κείμενά του αποπνέουν την κατά Θεόν σοφία και την πνευματικότητά του. Είναι συγχρόνως διατυπωμένα (σ.σ. τα κείμενα) με ένα άριστο φιλολογικό και γλαφυρό τρόπο, αλλά ο Άγιος μας διδάσκει και διά της Αγίας βιοτής του διότι έζησε- όπως ψάλλουμε και σε ένα ωραίο τροπάριο- ως επίγειος, ένσαρκος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος“, καταλήγει, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Από τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής ξεκίνησαν φέτος τα «Νικοδήμεια 2023» στη Νάξο

Αναλυτικότερα, όπως κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων «ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΑ 2023» προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής πόλεως Νάξου (Μετόχι της Ιεράς Μονής Φανερωμένης).

Το πρωί της Παρασκευής 7 Ιουλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ως άνω Ιερά Μονή, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. Χρυσόστομο Σταυράκη (ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο), τους Πρωτοπρ. Νικόλαο Ρώτα και Νεκτάριο Αλεξόπουλο, τον Οικονόμο Νικόλαο Κασμά και τους Διακόνους Νεκτάριο Σκουλάτο και Παναγιώτη Σιαχάμη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς όλους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία, συμμετείχε πλήθος κόσμου, από την πόλη και τα χωριά της Νάξου, με πρώτους τους τοπικούς άρχοντες του νησιού.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων