23/09/2022 23/09/2022 Για την επέτειο 58 ετών από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα μετά από 500 (και πλέον) ολόκληρα χρόνια και τις λατρευτικές εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου με αφορμή το εν λόγω σπουδαίο γεγονός μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...
23 Σεπτεμβρίου, 2022 - 16:16
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2022 - 16:26

Ο Μητροπολίτης Πατρών στο ope.gr για τη 58η επέτειο Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Πατρών στο ope.gr για τη 58η επέτειο Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου

Για την επέτειο 58 ετών από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα μετά από 500 (και πλέον) ολόκληρα χρόνια και τις λατρευτικές εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου με αφορμή το εν λόγω σπουδαίο γεγονός μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (οpe.gr).

Ακούστε τα όσα ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στην τηλεφωνική συνέντευξη του στον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη:

“Η επέτειος αυτή είναι όντως σημαντική για την πόλη των Πατρών, για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και για όλη την Ορθοδοξία. Διότι η Αγία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου επέστρεψε μετά από 500 και πλέον έτη από την Εσπερία (σ.σ. Ρώμη) όπου ευρίσκετο από το 1460 μ.Χ. που έφυγε από δω ο Θωμάς Παλαιολόγος, αδελφός του Κων/νου Παλαιολόγου για τη δύση έχοντας στα χέρια του και την Αγία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, την οποία το 1462 παρέδωσε στον Πάπα Πίο της Ρώμης” ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος.

«Είχε δακρύσει ο «ψυχρός» Καρδινάλιος Μπέα βλέποντας τις εκδηλώσεις του λαού των Πατρών»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, «Πήγε αντιπροσωπεία από την Πάτρα (σ.σ. στη Ρώμη), ήτο τότε Πρωτοσύγκελλος ο αείμνηστος και σπουδαίος μετέπειτα Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρός Ιερόθεος και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί. Πήγαν στη Ρώμη και παρέλαβαν την Αγία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου την οποία συνόδευσε στην Πάτρα ο τότε Καρδινάλιος Μπέα, εκπρόσωπος του Πάπα της Ρώμης. Έφτασαν εδώ στην Πάτρα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964. Έγινε λαμπρά υποδοχή και μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος ήτο Αρχιμανδρίτης τότε και είχε πει προσωπικά σε εμένα προ ολίγων ετών ότι ο Καρδινάλιος Μπέα που ήταν ψυχρός από τη φύση του, βλέποντας τις εκδηλώσεις του λαού των Πατρών, τα δάκρυα, αυτή τη «λαοθάλασσα», τα λουλούδια που έραιναν την Αγία Κάρα, τα χαλιά που έστρωναν στους δρόμους, είχε τόσο συγκινηθεί που δάκρυσε και αυτός παρότι (σ.σ. όπως ελέχθη) ήταν από τη φύση του ψυχρός άνθρωπος».

Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου οι λατρευτικές εκδηλώσεις

Αναλυτικότερα -όπως προαναφέρθηκε- την επέτειο 58 χρόνων από την Επανακομιδή της Τιμίας και Χαριτοβρύτου Κάρας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, από την Ρώμη, όπου βρίσκονταν για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια θα γιορτάσει η Πάτρα το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με εγκύκλιο του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως καλεί όλους να βρεθούν κοντά στον Άγιο, στον Ναό του, στο πανηγύρι του, στην γιορτή του.

​Η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πατρών

“Παιδιά μου ευλογημένα,

Έχουν περάσει από την μεγάλη, την φωτοφόρο και περικλεή εκείνη ημέρα της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου, 58 ολόκληρα χρόνια (ήταν τότε 26η Σεπτεμβρίου 1964). ​Σύσσωμος ο ευσεβής Πατραικός Λαός με επικεφαλής τον αοίδιμο Προκάτοχό μας Μητροπολίτην Πατρών κυρόν Κωνσταντίνον, τον ιερό Κλήρο και τους εντιμοτάτους Άρχοντας της Ελλάδος και τους τοπικούς, υπεδέχετο τον χαριτόβρυτο, τον μυρίπνοο και αγγέλοις αιδέσιμον θησαυρό.

Ο τύπος της εποχής με συγκινητικό τρόπο περιγράφει τα γεγονότα και μας μεταφέρει στις μοναδικές και ανεπανάληπτες σκηνές, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Πλατεία Τριών Συμμάχων κατά την υποδοχή, αλλά και κατά την λιτανεία, ως και τις άλλες λατρευτικές Εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον παλαιό, τότε, Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

​«Είη το όνομα του Κυρίου ευλογημένον» για την μεγάλη δωρεά Του, ώστε να κατέχωμε και πάλι την ιερά Κεφαλή του ιερωτάτου Αποστόλου, του μεγάλου διδασκάλου και πνευματικού μας Πατρός, του ιδρυτού και προστάτου της τοπικής μας Εκκλησίας και Εφόρου της Αποστολικής πόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεώς Πατρών. ​Αδελφοί μου, ό,τι είναι η Πάτρα, ό,τι έχει, όποια πρόοδο μέσα στον χρόνο και στην ιστορία, όποια δόξα και κλέος, τα χρωστάει στον Άγιο ένδοξο Απόστολον Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο.

​Η Πάτρα έχει ταυτιστεί με τον Πρωταπόστολο του Θεού. Το όνομα του Πρωτοκλήτου της προσέδωσε τον μοναδικό, ξεχωριστό, ιερώτατο και τιμητικότατο τίτλο «Αποστολική», με τον οποίον είναι γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η ταυτότητά μας, αυτό είναι το καύχημά μας, το σέμνωμα και η εν Κυρίω δόξα μας.

Το κέντρο της ζωής των Πατρών είναι το ιερόν Αποστολείο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπου ευρίσκεται ο Τάφος του και είναι θησαυρισμένη η Αγία Κάρα του, ως και ο Σταυρός του Μαρτυρίου του.

​Χρεώστες και οφειλέτες, λοιπόν, όλοι μας έναντι του Πρωτοκλήτου Μαθητού του Σωτήρος, για τις πολλές προς Κύριον πρεσβείες του, ας προσέλθωμε και πάλι για να τον εορτάσωμε, να προσκυνήσωμε την Τιμία Κάρα του, να λειτουργηθούμε στον Ναό του, να τον λιτανεύσωμε στην πόλη μας και να τον παρακαλέσωμε να μας ενισχύη στον πνευματικό μας αγώνα, να μας ευλογή, να μας διατηρή σε υγιεία ψυχοσωματική και να πρεσβεύη προς Κύριον για τον αγιασμό και την σωτηρία μας.

​Οι εφετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022, Σάββατο και Κυριακή, στον περικαλλή και περίλαμπρο Ναό του στην πόλη μας.

​Την παραμονή, και ώρα 7μ.μ. θα τελεσθή μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. Την άλλην ημέρα, Κυριακή 25.9.2022, θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία από πολλούς Αρχιερείς και το απόγευμα της ιδίας ημέρας και από ώρας 5:45μ.μ. και μετά, θα ακολουθήσουν οι τελετές στην Ιχθυόσκαλα, στην Πλατεία Τριών Συμμάχων και θα καταλήξωμε λιτανευτικά, διά της οδού Αγίου Ανδρέου, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου μας.

Ελάτε, το λοιπόν, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα, ελάτε να τιμήσωμε τον Άγιο μας. Ελάτε να τον προσκυνήσωμε και να τον παρακαλέσωμε. Ελάτε να τον λιτανεύσωμε και να τον ασπασθούμε.

​Ουδείς πρέπει να απουσιάση από την λαμπρά αυτή πανήγυρη. Όλοι οι Πατρινοί πρέπει να είμαστε κοντά στον Άγιο μας. Στον Ναό του, στο πανηγύρι του, στην γιορτή του
Σας περιμένομε Κληρικούς και Λαικούς, μικρούς και μεγάλους.

​Καλήν αντάμωση στον Ναό του Αγίου μας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

​Με το καλό να εορτάσωμε τη γιορτή του Πολιούχου μας”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων