06/08/2022 06/08/2022 «Νιώθουμε ευγνωμοσύνη στους Αγίους μας που είναι τοπικοί Άγιοι, που γεννήθηκαν, που διακόνησαν και μαρτύρησαν εδώ» Για τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή των Σαμίων Αγίων, που έλαβαν ιδιαίτερες πνευματικές διαστάσεις, εξαιτίας της θλιβερής επετείου της συμπληρώσεως των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος στο Πρακτορείο...
06 Αυγούστου, 2022 - 10:20
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2022 - 10:23

Ο Μητροπολίτης Σάμου και η ευγνωμοσύνη στους Αγίους του νησιού

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σάμου και η ευγνωμοσύνη στους Αγίους του νησιού

«Νιώθουμε ευγνωμοσύνη στους Αγίους μας που είναι τοπικοί Άγιοι, που γεννήθηκαν, που διακόνησαν και μαρτύρησαν εδώ»

Για τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή των Σαμίων Αγίων, που έλαβαν ιδιαίτερες πνευματικές διαστάσεις, εξαιτίας της θλιβερής επετείου της συμπληρώσεως των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη.

«Η εορτή των Σαμίων Αγίων έχει καθιερωθεί από την παρουσία μας εδώ. Έπειτα από την ενθρόνιση κάναμε μία έρευνα και βρήκαμε τους Σαμίους Αγίους και κατά το ειωθός τώρα πλέον και δίδοντας την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στους Αγίους μας που είναι τοπικοί Άγιοι, Άγιοι που γεννήθηκαν, που διακόνησαν και μαρτύρησαν εδώ. Έχουμε ως κέντρο της ιεράς εικόνας της Συνάξεως των Αγίων μας, την Παναγία μας η οποία βρίσκεται στις περισσότερες εκκλησίες μας και τα περισσότερα μοναστήρια μας είναι αφιερωμένα σε αυτή» ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, μεταξύ άλλων, για τις ιδιαίτερες πνευματικές διαστάσεις που έλαβε η εορτή των Σαμίων Αγίων, εξαιτίας τους θλιβερής επετείου τους συμπληρώσεως των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, «Οι επέτειοι αυτοί μας δίνουν τη δυνατότητα να προβληματιστούμε όλοι μας, να εκφράσουμε στους μακαριστούς πατέρες, μητέρες, αδελφούς μας οι οποίοι ήρθαν από τη Μικρά Ασία στη Σάμο και μας έφεραν την έκφραση της Ορθόδοξης πίστης και της ζωής τους. Λιτάνευσαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης την Ελληνορθόδοξη ευσέβεια και το χριστιανικό φρόνημα. Ως εκ τούτου νομίζω ότι χρειάζεται να θυμηθούμε, να προβληματιστούμε και κυρίως να εμπνευστούμε από τη ζωή και την προσφορά τους».

Να είμαστε σε εγρήγορση

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και εν ενότητι να πορευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για να δίνουμε τη μαρτυρία μας σήμερα και της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας αλλά και της Ελλάδος μας» συμπληρώνει με έμφαση και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος για το ευαίσθητο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Καταλήγοντας αναφέρεται στο μνημόσυνο που τελέσθηκε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των απανταχού της γης κοιμηθέντων αποδήμων Σαμίων.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Ιερά Μητρόπολις Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, την Κυριακή, 31η Ιουλίου, εόρτασε κατά το ειωθός τους Σαμίους Αγίους, επιτελώντας ιερό χρέος και αποδίδοντας την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη προς τους αγίους Ερμογένη, Λέοντα και Ηράκλειο Επισκόπους Σάμου, τον άγιο Γεώργιο τον Νεομάρτυρα, τον όσιο Παύλο τον Λατρινό, τους αγίους μάρτυρας στρατιωτικούς Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα και τους Οσίους Κολλυβάδες Πατέρες.

Οι εόρτιες εκδηλώσεις εφέτος έλαβαν ιδιαίτερες πνευματικές διαστάσεις, εξαιτίας της θλιβερής επετείου της συμπληρώσεως των 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και τούτο διότι τόσον η Σάμος, όσον και οι Άγιοι, οι οποίοι διέλαμψαν σε αυτήν, συνδέονται στενώς με τα μικρασιατικά παράλια, στο πέρασμα των είκοσι χριστιανικών αιώνων.

Για το λόγο αυτό εφέτος ομού μετά των Σαμίων Αγίων, τιμήθηκαν και τα εκ της Μικράς Ασίας προερχόμενα ιερά σεβάσματα, δηλαδή τα ιερά κειμήλια, τα οποία οι πρόγονοί μας ως πρόσφυγες έφεραν από τις εκεί πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση έχουν κάποιες ιστορικές ιερές εικόνες και τα επιμάνικα του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Το Σάββατο, 30η Ιουλίου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσεβίου, ενώ εν συνεχεία έγινε η λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων των Αγίων, ως και των τεθησαυρισμένων μικρασιατικών ιερών κειμηλίων στην παραλία και ακολούθως στην πλατεία Πυθαγόρα η Αρτοκλασία και θείο Κήρυγμα υπό του Σεβασμιωτάτου.

Την Κυριακή 31η Ιουλίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ευσεβίου. Ομίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυξ της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο τέλος τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των απανταχού της γης κοιμηθέντων αποδήμων Σαμίων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων