28/01/2023 28/01/2023 Στην εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονος και την αρχιερατική διακονία του, τους δεσμούς του με τη Χίο αλλά και τη σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητά του μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία». Ακούστε τα όσα ανέφερε ο Σεβασμιώτατος  κ. Μάρκος στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο...
28 Ιανουαρίου, 2023 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2023 - 9:17

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος μιλά στο ope.gr για τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρό Παντελεήμονα

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος μιλά στο ope.gr για τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρό Παντελεήμονα

Στην εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονος και την αρχιερατική διακονία του, τους δεσμούς του με τη Χίο αλλά και τη σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητά του μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία».

Ακούστε τα όσα ανέφερε ο Σεβασμιώτατος  κ. Μάρκος στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο του ope.gr, Αντώνη Μακατούνη:

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος τελέσθηκε στη γενέτειρά του, Χίο, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023.

«Πριν από λίγες ημέρες ο Χριστός μας κάλεσε στον Ουρανό ένα από τους -θα τολμήσω να το πω- καλύτερους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας σε ολόκληρη την Οικουμένη. Ο Σεβαστός σε όλους μας Γέροντας ήταν γέννημα- θρέμμα, όπως λέμε, Χιώτης» αναφέρει αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσθέτει «Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος διεκρίνετο για τα χαρίσματα που έχουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Για αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Θεός τον κάλεσε στον Ουρανό μήνα Ιανουάριο, μήνα δηλαδή κατά τον οποίο η Εκκλησία μας τιμάει μεγάλες μορφές Πατέρων όπως είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Άγιος Κύριλλος, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Μέγας Αντώνιος, ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής».

Έφερε την Ορθοδοξία στην καρδιά της Ευρώπης

«Σεβάστηκε την πολιτισμική ιδιοπροσωπεία των ανθρώπων της περιοχής την οποία εποίμανε- αυτό οφείλει ο κάθε Αρχιερεύς να κάνει ιεραποστολικώς- αλλά συγχρόνως δεν έκανε καμία έκπτωση από την Ορθόδοξη παράδοση και το Ορθόδοξο βίωμα. Έφερε την Ορθοδοξία βιωματικά και δημιουργικά στην καρδιά της Ευρώπης. Για αυτό οι χώρες που εποίμανε αναγνώρισαν με φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως την Ορθόδοξη Εκκλησία» προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

Βιογραφικό του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονος

Ο μακαριστός ήταν επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Βέλγιω για 31 χρόνια και διακόνησε όλα αυτά τα χρόνια ως μέλος του ιερού κλήρου του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων – κατά κόσμον Νικόλαος Κοντογιάννης – είχε γεννηθεί το έτος 1935 στην νήσο Χίο. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε στην περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκ της οποίας αποφοίτησε το 1957. Το 1954 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου, ο οποίος του έδωσε το όνομα Παντελεήμων. Τρία χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερεύς υπό του ιδίου Μητροπολίτου.

Τον Νοέμβριο του 1957 έφθασε στο Βέλγιο, όπου ίδρυσε αρκετές ενορίες. Το 1969, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, στην οποία διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος. Το 1974, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόν εξέλεξε ομοφώνως βοηθό επίσκοπο του Μητροπολίτου Βελγίου υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Απολλωνιάδος. Η εις επίσκοπον χειροτονία του έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών την 18η Αυγούστου 1974.

Στα τέλη του 1982 εξελέγη Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, διαδεχόμενος τον πρώτο Μητροπολίτη Βελγίου Αιμιλιανό Ζαχαρόπουλο. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος η Ιερά Μητρόπολη αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως με σημαντικότερο σημείο την επίσημη αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό του Βελγικού Κράτους και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Βρισκόταν ακούραστα στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων και στις τρεις χώρες της Μπενελούξ και ενδιαφερόταν πολύ για τη διατήρηση της ενότητός τους ως ορθοδόξων χριστιανών. Με την ίδρυση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ το 2010, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος αυτής. Επιπλέον, συμμετείχε ενεργώς και στις διάφορες οικουμενικές δραστηριότητες των χωρών της Μπενελούξ.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 για λόγους υγείας και τον διαδέχθηκε ο εκ των βοηθών αυτού επισκόπων, ο από Σινώπης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας (Peckstadt).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων