16/05/2023 16/05/2023 Για την ανάθεση στο Πολυτεχνείο Κρήτης εκτέλεσης ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Ερευνητικές εργασίες για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι Σάμου», όσον αφορά δηλαδή στο ναό που “πληγώθηκε” από τον μεγάλο σεισμό -προ 2,5 ετών περίπου-, μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr). Ακούστε...
16 Μαΐου, 2023 - 8:20
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2023 - 8:27

Ο Σάμου Ευσέβιος στο ope.gr για τον αγώνα αποκατάστασης των ναών που “πληγώθηκαν” από τον σεισμό το 2020

Διαδώστε:
Ο Σάμου Ευσέβιος στο ope.gr για τον αγώνα αποκατάστασης των ναών που “πληγώθηκαν” από τον σεισμό το 2020

Για την ανάθεση στο Πολυτεχνείο Κρήτης εκτέλεσης ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Ερευνητικές εργασίες για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι Σάμου», όσον αφορά δηλαδή στο ναό που “πληγώθηκε” από τον μεγάλο σεισμό -προ 2,5 ετών περίπου-, μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr).

Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο του ope.gr, Αντώνη Μακατούνη:

«Είναι ο ναός που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από το φονικό σεισμό (σ.σ. της 30ης Οκτωβρίου 2020). Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να αναστηλωθεί αυτός ο ιερός ναός, έχει γίνει η υποστύλωσή του και βέβαια είχαμε και τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών και ιδιαίτερα και του Πρωθυπουργού. Με Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της κυρίας Λίνας Μενδώνη, ανετέθη η εκτέλεση του ερευνητικού αυτού προγράμματος με ερευνητικές εργασίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στη σχολή Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Νικόλαο Σκουτέλη», ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, «Είμαστε χαρούμενοι διότι μαζί με τις άλλες προσπάθειες που έχουν γίνει για τους σαράντα ιερούς ναούς μας, που οι έξι από αυτούς έχουν υποστυλωθεί και τώρα χρειάζεται να γίνει η μελέτη για όλους αυτούς τους ιερούς ναούς», ενώ συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, «Αγωνιζόμαστε, ήταν μεγάλη αυτή η καταστροφή των ιερών ναών μας και προσπαθούμε μετά από -δυστυχώς- δυόμισι- τρία χρόνια να ανασάνουμε λίγο καθότι έχουμε χωριά που δεν έχουν ναό και βέβαια όλες οι ιερές ακολουθίες τελούνται στα παρεκκλήσια».

H Ανάθεση στο Πολυτεχνείο Κρήτης του ερευνητικού προγράμματος

Αναλυτικότερα, με υπουργική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, ανατέθηκε η εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος «ερευνητικές εργασίες για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι της Σάμου», στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Νικόλαο Σκουτέλη, Διευθυντή Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων.

Το ανωτέρω ερευνητικό πρόγραμμα μετά την υπογραφή Προγραμματικής Συμβάσεως μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό εξόδων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη και ανέρχεται στο ποσό των 250.000 €.

Χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης 7 μήνες. Την διαχείριση και παρακολούθηση της εκπόνησης του ερευνητικού προγράμματος έχει η Δνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων