04/04/2021 04/04/2021 Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως με τα σύμβολα. Για παράδειγμα στα κείμενα του 1821, εκτός από την ιδιαίτερη θρησκευτική τους γλώσσα που αποκαλύπτει την θρησκευτική, ορθόδοξη υποδομή των αγωνιστών και του αγώνα αναφέρονται και σύμβολα. Μεταξύ άλλων, δεσπόζουσα θέση στα σύμβολα κατέχει και ο σταυρός. Με αφορμή τη σημερινή...
04 Απριλίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2021 - 9:42

Ο Σταυρός: Το ακατάλυτο στοιχείο πνευματικής ταυτότητας του Έλληνα

Διαδώστε:
Ο Σταυρός: Το ακατάλυτο στοιχείο πνευματικής ταυτότητας του Έλληνα

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι επικοινωνούν με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως με τα σύμβολα. Για παράδειγμα στα κείμενα του 1821, εκτός από την ιδιαίτερη θρησκευτική τους γλώσσα που αποκαλύπτει την θρησκευτική, ορθόδοξη υποδομή των αγωνιστών και του αγώνα αναφέρονται και σύμβολα. Μεταξύ άλλων, δεσπόζουσα θέση στα σύμβολα κατέχει και ο σταυρός.

Με αφορμή τη σημερινή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως καθώς και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνεγερσία ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής κ. Ηλίας Οικονόμου, τέως Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και τέως Αντιπρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλά στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) για τον σταυρό και την ακατάλυτη σχέση που έχει με την ταυτότητα του Έλληνα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται έντονα στα κείμενα του Αγώνα του 1821.

Επίσης, σχολιάζει το γεγονός πως ορισμένοι στις μέρες μας προσπαθούν μάταια να αποκόψουν τη σχέση του Έλληνα με τον σταυρό. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «δεν πιστεύω ότι θα το επιτρέψει ο Θεός και οι Έλληνες. Έστω και οι λίγοι. Αν είναι λίγοι, που δεν είναι. Απλώς μουδιασμένοι είναι διότι περάσανε κάποια κύματα νεωτερικότητος και αναθεωρητισμού».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Τηλεφωνική συνέντευξη στο Νικόλαο Ζαΐμη

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Επιμέλεια ηχητικού βίντεο: Πέπη Οικονομάκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων