24/08/2023 24/08/2023 Έντονα συναισθηματικά φορτισμένος ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος μιλά στο ope.gr για την πύρινη λαίλαπα που περικύκλωσε την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, η οποία ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μιλά για την αγωνιώδη προσπάθεια πυροσβεστών και ιερωμένων αλλά και τους ιδίου για να περιορίσουν τη...
24 Αυγούστου, 2023 - 16:18
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2023 - 22:54

Ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος στο ope.gr για την πύρινη λαίλαπα που περικύκλωσε την Ι.Μ. Οσίου Λουκά (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος στο ope.gr για την πύρινη λαίλαπα που περικύκλωσε την Ι.Μ. Οσίου Λουκά (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονα συναισθηματικά φορτισμένος ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος μιλά στο ope.gr για την πύρινη λαίλαπα που περικύκλωσε την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, η οποία ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μιλά για την αγωνιώδη προσπάθεια πυροσβεστών και ιερωμένων αλλά και τους ιδίου για να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην κάψει τους κυρίως χώρους του σπουδαιότερου βυζαντινού μνημείου της Ελλάδος.

  • Συνέντευξη: Δημήτρης Στρουμπάκος
  • Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

”Δεν έκανα κάτι σπουδαίο στο Μοναστήρι την ώρα της φωτιάς. Το Μοναστήρι είναι το σπίτι μου, έζησα 26 χρόνια. Μεθαύριο συμπληρώνω 41 χρόνια στην Βοιωτία όπου είναι ο τόπος μου και έχω δεθεί περισσότερο. Περνάμε ακόμα μεγάλη δοκιμασία αφού καίγονται χιλιάδες ελαιόδεντρα ο κόπος και ο μόχθος πολλών ανθρώπων.”, μας λέει ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

«Πρέπει να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν την ώρα της φωτιάς, διαφορετικά θα είχε καεί το Μοναστήρι και δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο παρά μόνο αποκαΐδια. Είχαμε απώλειες κάποιων κτιρίων αλλά Δόξα τω Θεώ σώθηκαν οι Ναοί και το κυρίως συγκρότημα», λέει μεταξύ άλλων.

Ο ιεράρχης μιλά για τις από αέρος ρίψεις νερού αλλά και για το ενδιαφέρον που έδειξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. «Υπήρχαν πολλές εστίες και οι πυροσβέστες έκαναν μεγάλες προσπάθειες καθώς και οι πιλότοι του αεροπλάνου που έκανε ρίψεις νερού. Σώσαμε και άλλα κτίρια της Μονής και με τους Μοναχούς. Δόξα τω Θεώ που δεν κάηκαν και άλλα κτίρια. Όμως η ζωή μας πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Μακάρι να δώσει ο Θεός να βοηθήσουν όσοι μπορούν για να βρει το Μοναστήρι την παλιά του αρχοντιά. Είμαι συγκινημένος από τις εκδηλώσεις αγάπης και συμπαράστασης όλου του κόσμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο κ. Ιερώνυμος», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

”Την ώρα της φωτιάς έπρεπε να βρέχω την μάσκα από τον καπνό. Δοξολογούσα τον Θεό που δεν καιγόντουσαν οι Ναοί αλλά παράλληλα προσευχόμουν να βρούμε κουράγιο να σβήσουμε τις πολλές εστίες φωτιάς. Σκεφτόμουν εκείνες τις ώρες πώς η ζωή μας είναι παροδική. Σκεφτόμουν να μας ελευθερώνει ο Θεός από όλα τα δεινά. Είχα μεγάλο πόνο δυνατό μέσα μου για την εικόνα που έβλεπα.”

Φωτό: Σταρ Κεντρικής Ελλάδος

Διαβάστε για το θέμα:

Ι.Μ Οσίου Λουκά: Ο απολογισμός και το ευχαριστώ της Ι.Μ Θηβών και Λεβαδείας στους ήρωες πυροσβέστες που έσβησαν την πυρκαγιά

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημερώθηκε για τη φωτιά στην Ι.Μ του Οσίου Λουκά

Καίγεται η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας στη μάχη με τις φλόγες (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Κάηκαν κτήρια στην ιστορική Ιερά Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία – Μητροπολίτης Θηβών: «Το μοναστήρι δεν θα είναι αυτό που ήταν»

Σε πύρινο κλοιό η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Πυρκαγιές και ταυτότητες στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων