08/04/2020 08/04/2020 Η Φωτογραφία είναι από την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση στoν Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στη Μονή Σινά. “Το Άγιο Φως θα έλθει στην Ελλάδα” τονίζει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και τη Ναταλία Δανδόλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές με τις ισραηλινές αρχές είναι συνεχείς...
08 Απριλίου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2020 - 11:02

Ο υφ. Εξωτερικών Κ. Βλάσης μιλά στο Πρακτορείο Ορθοδοξία: “Οφείλουμε να διατηρήσουμε την Πίστη μας ισχυρή”- Πως θα έρθει το Άγιο φως στην Ελλάδα

Διαδώστε:
Ο υφ. Εξωτερικών Κ. Βλάσης μιλά στο Πρακτορείο Ορθοδοξία: “Οφείλουμε να διατηρήσουμε την Πίστη μας ισχυρή”- Πως θα έρθει το Άγιο φως στην Ελλάδα

Η Φωτογραφία είναι από την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση στoν Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στη Μονή Σινά.

“Το Άγιο Φως θα έλθει στην Ελλάδα” τονίζει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και τη Ναταλία Δανδόλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές με τις ισραηλινές αρχές είναι συνεχείς και υπάρχει σχεδιασμός για να “ταξιδέψει” το Άγιο Φως ανά την Ελλάδα. Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι όποιες αποφάσεις αφορούν την τρέχουσα συγκυρία και πώς ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, οι αρχικοί σχεδιασμοί δεν αποκλείεται να αλλάξουν.

Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά εσείς έχετε αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών για την έλευση του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο. Σε ποιο σημείο είναι αυτή τη στιγμή οι συνεννοήσεις με τις ισραηλινές αρχές;

Η διαδικασία παραλαβής, μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός είναι μία από τις αρμοδιότητες μου. Δυστυχώς η δύσκολη συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης φέτος, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αλλά και τις ισραηλινές Αρχές για τον απαραίτητο συντονισμό. Από την πλευρά του Ισραήλ έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η φετινή τελετή στον Πανάγιο Τάφο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τη μαζική συμμετοχή που έχουμε δει στο παρελθόν.

Πώς θα έρθει το Άγιο φως στην Ελλάδα;

Το Άγιο Φως θα έρθει στην πατρίδα μας με ειδική πτήση της Aegean. Θα το παραλάβει ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός με τον βοηθό του.

Είχε γραφτεί προ ημερών ότι θα συμμετείχατε κι εσείς στην αποστολή. Πως το σχολιάζετε αυτό; Θα ταξιδέψετε μέχρι το Ισραήλ;

Το τελευταίο διάστημα έγιναν συνεχείς διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε στις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας. Οι πιθανότητες για αυτοπρόσωπη παρουσία μου στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός εκμηδενίστηκαν ουσιαστικά όταν μας έγινε σαφές από τις ισραηλινές Aρχές ότι όποιο μέλος της ελληνικής αποστολής κατέβει από το αεροσκάφος θα τεθεί σε καραντίνα στο Ισραήλ, ενώ θα ακολουθούσε υποχρεωτική καραντίνα και με την επιστροφή μας σε ελληνικό έδαφος. Γι’ αυτό η παραλαβή του Αγίου Φωτός θα γίνει χωρίς να κατέβουν τα μέλη της αποστολής από το αεροσκάφος.

Τι γνωρίζετε αναφορικά με την μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη την Ελλάδα; Έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις;

Είμαστε σε επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να διευκολύνουν τη μεταφορά του Αγίου Φωτός – με προγραμματισμένες πτήσεις – ανά τη χώρα λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουμε και τους περιορισμούς που αυτή επιβάλει.

Γνωρίζοντας την σχέση σας με την Ορθοδοξία, πώς βιώνετε αυτές τις ημέρες;

Είναι απολύτως κατανοητό ότι για τους θρησκευόμενους Έλληνες το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και δύσκολο. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ αισθάνομαι πολύ περίεργα που δεν θα είμαι σε θέση να παρακολουθήσω τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και να βιώσω την κατανυκτική ατμόσφαιρα εντός της Εκκλησίας μας. Πρέπει όμως να φανούμε δυνατοί και υπεύθυνοι, καθώς στην παρούσα φάση οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία τη δική μας και των συνανθρώπων μας. Οφείλουμε σ’ αυτή την πιο ιερή στιγμή της Ορθοδοξίας να θυμόμαστε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι στις καρδιές όλων μας.

Με δεδομένο ότι το χαρτοφυλάκιό σας είναι επιφορτισμένο με θέματα αποδήμου ελληνισμού, πώς βιώνουν οι Έλληνες της Ομογένειας αυτές τις ημέρες. Ποια είναι τα πιο δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζουν μεσούσης της πανδημίας;

Οι Έλληνες του εξωτερικού βιώνουν όπως κι εμείς εδώ στην πατρίδα μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε κάποιες χώρες, μάλιστα, αντιμετωπίζουν καταστάσεις πολύ δυσκολότερες από αυτές που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα. Είναι πολλά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και με τις Αρχές μας στο εξωτερικό. Πρόκειται για διάφορα διαδικαστικά ζητήματα αλλά και για πιο σύνθετες και απαιτητικές περιπτώσεις όπως είναι οι επαναπατρισμοί Ελλήνων που βρίσκονται σε ανάγκη. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να είμαστε δίπλα τους και να τους εξυπηρετούμε στο βαθμό του εφικτού και με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Θέλω να γνωρίζουν πως αποτελεί προτεραιότητα τόσο της ελληνικής Κυβέρνησης όσο και εμένα προσωπικώς να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο δεσμός τους με την πατρίδα.

Τι κρατάτε από αυτές τις δύσκολες ημέρες; Τι έχετε να πείτε στον κόσμο και κυρίως στους πιστούς, που καλούνται να ζήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Ανάσταση από το σπίτι;

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση που μας δοκιμάζει όλους. Δεν πρέπει όμως να το «βάλουμε κάτω». Οφείλουμε να επιδείξουμε αυξημένη προσωπική και συλλογική υπευθυνότητα, τηρώντας πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρίας με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες σε όλα τα επίπεδα. Οφείλουμε, επίσης, να διατηρήσουμε την Πίστη μας ισχυρή και να είμαστε αισιόδοξοι και δυνατοί. Το φετινό Πάσχα θα είναι σίγουρα διαφορετικό. Αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτα τη σημασία της Μεγάλης Εβδομάδος και του μηνύματος της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Τι έχετε να προσθέσετε για τους αναγνώστες του orthodoxianewsagency.gr
Τους εύχομαι καλή Ανάσταση με υγεία, δύναμη κι ελπίδα! Θα τα καταφέρουμε!

Η συνάντηση με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο κ. Βλάσης είχε συνάντηση για το θέμα με τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανό.
«Σήμερα υποδέχθηκα στο γραφείο μου τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανό για να συζητήσουμε – μεταξύ άλλων – το θέμα της διαδικασίας μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Πατρίδα μας, που δυστυχώς φέτος θα διαφοροποιηθούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Μπορεί φέτος να μην κάνουμε Πάσχα όπως θα θέλαμε, όμως οφείλουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα την υγεία όλων μας, για να μπορούμε του χρόνου να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές όλοι μαζί», έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook o ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων