30/06/2023 30/06/2023 Για την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου, οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 63 ετών τα ξημερώματα της Παρασκευής μιλά στο ope.gr ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Δρ. Ιεραποστολικής π. Αντώνιος Μπαφαλούκος. Μιλά για τα χαρίσματα, την αυταπάρνηση που έδειξε κατά την διακονία του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και το θεολογικό βάθος το...
30 Ιουνίου, 2023 - 15:21
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2023 - 15:47

π. Αντώνιος Μπαφαλούκος στο ope.gr: “Ο Νιγηρίας Αλέξανδρος έθετε τον εαυτό του στη διάθεση της Εκκλησίας”

Διαδώστε:
π. Αντώνιος Μπαφαλούκος στο ope.gr: “Ο Νιγηρίας Αλέξανδρος έθετε τον εαυτό του στη διάθεση της Εκκλησίας”

Για την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου, οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 63 ετών τα ξημερώματα της Παρασκευής μιλά στο ope.gr ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Δρ. Ιεραποστολικής π. Αντώνιος Μπαφαλούκος.

Μιλά για τα χαρίσματα, την αυταπάρνηση που έδειξε κατά την διακονία του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και το θεολογικό βάθος το οποίο τον χαρακτήριζε καθώς πάντα έθετε στα ζητήματα της ιεραποστολής θεολογικά και εκκλησιολογικά κριτήρια.

Συνέντευξη στον Νικόλαο Ζαΐμη

Ο π. Αντώνιος, με εμπειρία στην ιεραποστολή στην Αφρική, είχε την ευλογία να γνωρίσει και συνεργαστεί με τον μακαριστό Ιεράρχη. Η πρώτη σκέψη στην αναγγελία της εκδημίας ήταν που έκανε ήταν η σημερινή εορτή. “Των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, μια τέτοια μέρα που η Αγία μας Εκκλησία τιμά τους ‘‘τήν οἰκουμένην ἀναστατώσαντας’’ διάλεξε ο Κύριος να καλέσει κοντά του τον Επίσκοπο και Ιεραπόστολο Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρό Αλέξανδρο”.

“Η Νιγηρία αποκόπηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καμερούν και ιδρύθηκε η Ιερά Επισκοπή Νιγηρίας διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου το έτος 1997. Επίσκοπος Νιγηρίας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Γιαννίρης την 23η Σεπτεμβρίου 1997, χειροτονηθείς από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ’ την 24ην Νοεμβρίου 1997. Την 27η Οκτωβρίου 2004 η Ιερά Επισκοπή Νιγηρίας ανυψώθηκε σε Μητρόπολη και ο ίδιος σε Μητροπολίτη. Υπήρξε μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών μεταξύ δε αυτών της Θείας Λατρείας, Ιεραποστολικών Υποθέσεων και Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Κατηχήσεως. Στην πνευματική δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Νιγηρίας περιλαμβάνονται τα κράτη Νιγηρία, Νίγηρας, Μπενίν και Τόγκο”, μας εξηγεί από την άλλη άκρη του τηλεφώνου με συγκίνηση για το πώς ο μακαριστός βρέθηκε να διακονεί στη Νιγηρία.

“Έθετε πάντοτε θεολογικά και εκκλησιολογικά κριτήρια”

Ο π. Αντώνιος αναφέρθηκε, ωστόσο, σε αυτό που διέκρινε τον Ιεραπόστολο Επίσκοπο. Μάλιστα τεκμηριώνει αυτό το θεολογικό βάθος παραθέτοντας μας όσα έλεγε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Νιγηρίας.

“Μας προξενούσε εντύπωση πως ο Νιγηρίας Αλέξανδρος έθετε πάντοτε θεολογικά και εκκλησιολογικά κριτήρια για το τι είναι κατ’ ουσίαν η Ιεραποστολή. «Η Ιεραποστολή» έλεγε «δεν αποσκοπεί στην ίδρυση του εκκλησιαστικού οργανισμού τυπικά, όπως την Πεντηκοστή, την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας. Πολύ περισσότερο η Ιεραποστολή αναγγέλλει τα Έσχατα, μας οδηγεί στην πρόγευση των Εσχάτων, στον χώρο γνωριμίας μας με το Άγιο Πνεύμα, στον χώρο συνάντησής μας με τον Χριστό, δηλαδή στην Εκκλησία. Ιεραποστολή δηλαδή και Εκκλησία ταυτίζονται. Η Ιεραποστολή είναι η φύση, η ουσία της Εκκλησίας. Και η Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία, εάν δεν είναι ιεραποστολική. Εάν δεν είναι διαρκώς αποστέλλουσα αποστόλους της «πάσει τη κτίσει». Η προς τον κόσμο έξοδος της Εκκλησίας δεν αποτελεί κάτι πέρα από τον εαυτό της, αλλά όρο συγκρότησης του εαυτού της. Το αίτημα και το όραμα των λαών της Αφρικής μας καλεί και μας ενθαρρύνει να υπερβούμε αγκυλώσεις, δισταγμούς και επιφυλακτικότητες που παρουσιάζονται στον Ορθόδοξο χώρο και να αναμειχθούμε ενεργά στα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δρώμενα του τόπου διακονίας μας»”.

“Υπηρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με αγάπη και αυταπάρνηση”

Ρωτήσαμε τον π. Αντώνιο για τον άνθρωπο Αλέξανδρο Γιαννίρη. “Σε κάθε συζήτηση μαζί του ήταν πρόδηλη η αγωνία του για την ιεραποστολή καθώς έθετε τον εαυτό του και τα πολλά του χαρίσματα στη διάθεση της Εκκλησίας και συγκεκριμένα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο υπηρέτησε με αγάπη και αυταπάρνηση από την νεανική του ηλικία”, μας απάντησε.

“Καίρια υπήρξε η συμβολή του στην εν Κρήτη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας το 2016 και μαχητική η συνεισφορά του στην αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της νεοπαγούς Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά αποφασιστική και η στάση του έναντι της πρόσφατης ιμπεριαλιστικής εισπηδήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Δευτερόθρονου και Παλαίφατου Πατριαρχείου της πολύπαθης Αφρικής”, παρατηρεί ο π. Αντώνιος για τη μαχητικότητα του εκλιπόντος στα τρέχοντα Πανορθ’οδοξα ζητήματα και προσθέτει: “Μετά την θεολογική εισήγηση του φίλου και συνοδοιπόρου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμερούν κ.κ. Γρηγορίου και την ιστορική απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών, ανέλαβε την παρουσίαση των θέσεων του Πατριαρχείου σε δύο διεθνή συνέδρια. Είναι δε ιδιαίτερη η ευγνωμοσύνη μου για την παραχώρηση του σχετικού υλικού και των εισηγήσεών του καθώς και για την πολύτιμη καθοδήγηση του μακαριστού στην έρευνά μου επί του θέματος”.

“Η εν Χριστώ μαρτυρία του κυρού Νιγηρίας Αλεξάνδρου ολοκληρώθηκε μέσα από το καμίνι του μαρτυρίου της ασθένειας. Είθε ‘’ο μόνος γινώσκων τα εγκάρδια” Κύριος να δεχθεί τους πόνους και τον θάνατον αυτού “υπέρ πάσαν ολοκάρπωσιν”, καταλήγει ο π. Αντώνιος.

Αύριο, Σάββατο 1 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  (Αγίου Πορφυρίου) στο Μήλεση Αττικής θα τελεσθεί η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου, όπως ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Νωρίτερα θα τελεσθούν η ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Φτωχότερη η Ιεραποστολή, πλουσιότερος ο Ουρανός – Στο Μήλεσι το “ύστατο χαίρε” στον Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων