10/06/2023 10/06/2023 Για την ιστορία ενός εκ των αρχαιοτέρων μνημείων της Χριστιανοσύνης, τις κατακόμβες της Μήλου, τον Παμμηλιακό διήμερο εορτασμό (10 και 11 Ιουνίου 2023) της μνήμης των κεκοιμημένων σε αυτές, αλλά και το υποτονικό ενδιαφέρον των αρμοδίων υπηρεσιών για τη συντήρηση και ανάδειξή τους, μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Ακούστε τα όσα ανέφερε...
10 Ιουνίου, 2023 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2023 - 14:46

Παραμελημένες οι κατακόμβες της Μήλου δηλώνει στο ope.gr ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος

Διαδώστε:
Παραμελημένες οι κατακόμβες της Μήλου δηλώνει στο ope.gr ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος

Για την ιστορία ενός εκ των αρχαιοτέρων μνημείων της Χριστιανοσύνης, τις κατακόμβες της Μήλου, τον Παμμηλιακό διήμερο εορτασμό (10 και 11 Ιουνίου 2023) της μνήμης των κεκοιμημένων σε αυτές, αλλά και το υποτονικό ενδιαφέρον των αρμοδίων υπηρεσιών για τη συντήρηση και ανάδειξή τους, μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Ακούστε τα όσα ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στη τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο του ope.gr, Αντώνη Μακατούνη:

«Κάθε χρόνο Σάββατο και Κυριακή της ιεράς μνήμης των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί από πολλών ετών να εορτάζει και η Μήλος τους από αιώνες κεκοιμημένους στις ιερές κατακόμβες. Έτσι και φέτος θα τελεσθεί ο εόρτιος εσπερινός με την παρουσία του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Δημητρίου και του Επισκόπου Ωρεών Φιλοθέου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και του οικείου Μητροπολίτου. Το πρωί (σ.σ. Κυριακή 11 Ιουνίου) στο ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής θα τελεσθεί δισαρχιερατική θεία λειτουργία», ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ. Δωρόθεος.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, μεταξύ άλλων, «Παλαιότερα ο εσπερινός εγένετο έξω από τον Ιερό χώρο των κατακομβών. Τα τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιείται εκεί αφού υπάρχουν διάφορα τεχνικά θέματα. Επίσης μας εδίδετο η άδεια πάντοτε -όταν τη ζητούσαμε- από τη Β’ Εφορεία Αρχαιοτήτων που ανήκουν οι Κυκλάδες και τελούσαμε τη λειτουργία και μέσα στις κατακόμβες. Απεδείχθη όμως πρακτικά και ποιμαντικά μάλλον δύσκολο διότι οι άνθρωποι ήταν όλοι έξω, δεν ήκουαν τίποτα, δεν έβλεπαν τίποτα και ήμασταν μέσα μόνο έξι- επτά άτομα, διότι υπάρχει θέμα οξυγονώσεως του χώρου και δεν μπορούσαν να μπουν περισσότεροι. Οπότε πλέον σκεφτήκαμε ότι καλύτερον είναι να εκκλησιάζεται όλος ο κόσμος και τελείται η θεία λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Τρυπητής και εν συνεχεία κατερχόμεθα στις κατακόμβες και τελούμε μέσα ένα τρισάγιο για τους ανθρώπους οι οποίοι ενταφιάστηκαν εκεί επί αιώνες πολλούς από τους πρώτους χριστιανούς».

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος αφού κάνει μία ιστορική αναδρομή ενός εκ των αρχαιότερων μνημείων της Χριστιανοσύνης, αλλά και αναφέροντας περιστατικά ασέβειας, σύλησης και κλοπών στις κατακόμβες επισημαίνει ότι η πολιτεία δεν έχει δείξει το ενδιαφέρον που πρέπει: «Οφείλω να ομολογήσω και να πω ότι η πρόοδος για την ανάδειξη του μνημείου είναι πάρα πολύ πίσω. Δυστυχώς δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους παρότι είναι συνεχείς οι παραστάσεις μας και συνεχείς οι ανακοινώσεις μας. Συνεχίζει η μεγάλη διοικούσα επιτροπή να υφίσταται υπό την Προεδρεία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου, με τη συμμετοχή Μητροπολιτών, του Προϊσταμένου της Β’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και Καθηγητών. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον των υπηρεσιών του Κράτους για τις κατακόμβες της Μήλου, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ υποτονικό και αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό. Είναι το μοναδικό μνημείο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βλέπουμε τις κατακόμβες που υπάρχουν στη Ρώμη και σε άλλες χώρες και θαυμάζουμε τον τρόπο με τον οποίο έχουν συντηρηθεί, πώς είναι επισκέψιμες. Δυστυχώς οι κατακόμβες της Μήλου είναι παραμελημένες».

Οι Κατακόμβες της Ιεράς Νήσου Μήλου, ένα παγκόσμιο μνημείο της Χριστιανοσύνης

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο γνωστά και σπουδαία Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες των Αγίων Τόπων και της Ρώμης.

Πρόκειται για το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων, αφού 8.000 Έλληνες Χριστιανοί ετάφησαν στις κατακόμβες της Μήλου, κατά τους πρώτους 3 μ.Χ. αιώνες. Αυτό είναι ενδεικτικό στοιχείο της εξάπλωσης και αποδοχής του Χριστιανισμού από το Ελληνικό στοιχείο πριν την ίδρυση του Βυζαντίου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ως τόπος λατρείας (εκτός από νεκροταφείο) από την αρχή που διαδόθηκε η νέα θρησκεία (τότε) μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Πρόκειται για ένα δαιδαλώδες σύστημα μήκους 185 μέτρων, με τρεις υπόγειες στοές, πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο. Σήμερα λειτουργεί μόνο μία, η δεύτερη κατακόμβη γνωστή με την ονομασία «Πρεσβυτέρων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Κατακόμβες της Μήλου αποτελούν διατηρητέο μνημείο από το 1936 και εξαιτίας της ύπαρξής τους η Μήλος ανεκηρύχθη το 2009, Ιερά Νήσος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων