21/03/2022 22/03/2022 Για την επίδοση αναμνηστικού μεταλλίου για το 1821 στα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο αλλά και για τις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική καταστροφή μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία»....
21 Μαρτίου, 2022 - 17:07
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2022 - 0:29

Μητροπολίτης Κιλκισίου: «Μας συγκίνησε η πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου» – «Οι λαοί που έχουν συνείδηση και γνώση της ιστορίας τους λειτουργούν διαφορετικά»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κιλκισίου: «Μας συγκίνησε η πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου» – «Οι λαοί που έχουν συνείδηση και γνώση της ιστορίας τους λειτουργούν διαφορετικά»

Για την επίδοση αναμνηστικού μεταλλίου για το 1821 στα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο αλλά και για τις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική καταστροφή μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία».

Ακούστε τα όσα ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη:

«Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή τόσο για την ελαχιστότητά μου όσο και για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος καθώς και για τους υπολοίπους Αρχιερείς και ελλογιμωτάτους οι οποίοι συμμετέχουν στη δράση της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου. Συγκινηθήκαμε όλοι γιατί ο Μακαριώτατος θέλησε να μας απονείμει το μετάλλιο το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Σε μία ξεχωριστή και σεμνή εκδήλωση αναφέρθηκε η προσφορά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής της Πολιτιστικής Ταυτότητος σε αυτή τη μεγάλη δράση της Εκκλησίας μας» ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κύριος Βαρθολομαίος.

 

Οι λαοί που έχουν συνείδηση και γνώση της ιστορίας τους λειτουργούν διαφορετικά

Στη συνέχεια προσθέτει για τις σημειωτέον 261! στο σύνολο εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και τα διαχρονικά της μηνύματα, «Ειδικά με τα γεγονότα τα οποία ζούμε νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι ένας λαός ο οποίος ξεχνάει την ιστορία του, δεν έχει γνώση της παρακαταθήκης που έλαβε από τους προγόνους του, δεν έχει και προοπτική μέλλοντος. Αυτό το καταλαβαίνουμε βλέποντας τις διεθνείς εξελίξεις, πώς εξυφαίνονται πράγματα στην καθημερινότητά μας με αυτά τα γεγονότα τα οποία υπάρχουν παγκοσμίως. Βλέπουμε ότι οι λαοί οι οποίοι έχουν συνείδηση λειτουργούν τελείως διαφορετικά από λαούς οι οποίοι δεν έχουν συνείδηση της παρακαταθήκης τους, της ιστορικής καταβολής τους και λειτουργούν τελείως διαφορετικά».

 

Οι εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή

Για τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται φέτος σε πολλές Μητροπόλεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος σημειώνει, «Είναι αλήθεια ότι διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και στη δική μου Μητρόπολη ήδη καταρτίζουμε τον πίνακα των εκδηλώσεων καθότι υπάρχουν πολλές Μητροπόλεις –όπως και η δική μας- που απαρτίζονται από ανθρώπους που έχουν προσφυγικές καταβολές. Οπότε πάρα πολλές Ιερές Μητροπόλεις που έχουν έντονο το προσφυγικό στοιχείο θα πραγματοποιήσουν αρκετές εκδηλώσεις, πολλές δε από αυτές θα είναι ενταγμένες σε ένα πλαίσιο δράσεων το οποίο οργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά από την επιθυμία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ώστε να έχουμε ένα ‘‘παρών’’ και σε αυτή τη μεγάλη επέτειο της συμπληρώσεως των 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής».

 

Αναλυτικότερα η Διοικητική Οργάνωση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος είναι:

Πρόεδρος: Σεβ. Μητρ. Δημητριάδος καί Αλμυρού κ. Ἰγνάτιος

Μέλη:
1. Σεβ. Μητρ. Χίου Μάρκος
2. Σεβ. Μητρ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
3. Σεβ. Μητρ. Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος
4. Ἀρχιμ. Επιφάνιος Οἰκονόμου
5. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης
6. κ. Δημήτριος Μόσχος
7. κ. Κωνσταντίνος Χολέβας
8. κ. Ευδοξία Αυγουστίνου
9. κ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη

Αναπληρωματικά Μέλη:
1. κ. Αικατερίνη Γαλάνη
2. κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
3. κ. Δημήτριος Μπαλτάς

Γραμματεύς: Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων