29/03/2022 29/03/2022 Μητροπολίτης Σουηδίας για την έλευση προσφύγων από την Ουκρανία: “Περιμένουμε 30.000 Ορθοδόξους Ουκρανούς στη Νορβηγία, ενώ έχουν έρθει ήδη 10.000″ – Τι ανέφερε στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ για τις επισκέψεις στη Σκανδιναβία και στη χώρα των ”πάγων” Για τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Νορβηγία (Όσλο), στα βόρεια της Σουηδίας- 1000 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της...
29 Μαρτίου, 2022 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2022 - 16:02

Τριάντα χιλιάδες Ορθόδοξοι Ουκρανοί αναμένονται στη Νορβηγία – Τι λέει στο ope.gr ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Διαδώστε:
Τριάντα χιλιάδες Ορθόδοξοι Ουκρανοί αναμένονται στη Νορβηγία – Τι λέει στο ope.gr ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Μητροπολίτης Σουηδίας για την έλευση προσφύγων από την Ουκρανία: “Περιμένουμε 30.000 Ορθοδόξους Ουκρανούς στη Νορβηγία, ενώ έχουν έρθει ήδη 10.000″ – Τι ανέφερε στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ για τις επισκέψεις στη Σκανδιναβία και στη χώρα των ”πάγων”

Για τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Νορβηγία (Όσλο), στα βόρεια της Σουηδίας- 1000 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της Επαρχίας του (σ.σ. Στοκχόλμη) και στα όρια του Αρκτικού κύκλου! αλλά και την 5η ποιμαντορική επίσκεψή του στη χώρα των… πάγων (Ισλανδία) μίλησε αποκλειστικά χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr).

Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη:

“Είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους μας και ήταν πολύ σημαντική αυτή η συγκεκριμένη περιοδεία (σ.σ. στην Ισλανδία, 4-6 Μαρτίου) διότι έδωσε την ευκαιρία στους αδελφούς μας εκεί να έχουν τη δική μας παρουσία των κληρικών τους δηλαδή του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου, του εφημερίου μας και προϊσταμένου του Μητροπολιτικού ναού του Όσλου και εμού προσωπικώς. Μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν -και αισιοδοξώ ότι θα ολοκληρωθεί αρκετά σύντομα- είναι η διοικητική οργάνωση των ενοριών μας” αναφέρει αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Έχουν πενταπλασιαστεί οι Έλληνες στην Ισλανδία

Εν συνεχεία προσθέτει, μεταξύ άλλων, “Παίρνει θάρρος -από την παρουσία μας- ο κόσμος ότι δεν είναι ξεχασμένοι (οι άνθρωποι) που βρίσκονται τόσο πολύ μακριά. Τώρα έχουμε ανανεώσει το ραντεβού μας το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου που είναι αρκετά κοντά στην εορτή του Αγίου Βαρθολομαίου αφού η ενορία (σ.σ. στο Ρέϊκιαβικ της Ισλανδίας) φέρει το όνομα του προστάτου του Οικουμενικού Πατριάρχου μας. Ο αριθμός των αδελφών μας εξ Ελλάδος έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια”.

Αναφερόμενος στο θέμα του πολέμου στα Ουκρανικά εδάφη και τις επιπτώσεις του με τη μετακίνηση προσφύγων ο Σεβασμιώτατος σημειώνει, μεταξύ άλλων, “Στη Νορβηγία προϋπήρχαν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία είκοσι χιλιάδες Ορθόδοξοι. Ήδη η Νορβηγία δέχθηκε δέκα χιλιάδες ανθρώπους και περιμένει ακόμα είκοσι χιλιάδες Ουκρανούς. Αυτό το ποίμνιο θα είναι ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού σύμφωνα με τον τόμο αυτοκεφαλίας δεν μπορεί να διεκδικήσει ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος ή οποιοσδήποτε άλλος να διεκδικήσει στη διασπορά ποίμνιο… Εμείς ως Εκκλησία θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες απαιτήσεις και του υπάρχοντος ποιμνίου αλλά και του νέου ποιμνίου που έρχεται”.

Η Παναγία του Βορρά

Με αφορμή τη διπλή Εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επανάστασης του 1821, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την 18η ποιμαντορική επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, από την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, έως και την Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022, επ᾽ ευκαιρία των εορτασμών της «Παναγίας του Βορρά» και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ποιμενάρχης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της απόδοσης της Εορτής του Ευαγγελισμού και της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, πλαισιωμένος από τους Εφημερίους του Μητροπολιτικού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο και Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Μaxime Lesage.

Τους ύμνους απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Μουσικολ. κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης και ο εξ Ελλάδος επισκέπτης, Συνταγματάρχης κ. Νικόλαος Μέγγος, συνεπικουρούμενοι από τον κ. Κοσμά Πλάκου.

Στην Ακολουθία παρέστησαν η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Άννα Κόρκα, συνοδευόμενη από τους συνεργάτες της κ. Κωνσταντίνο Δανασσή και κ. Παναγιώτη Λυκοσκούφη.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην πολύωρη συνάντησή του- σε εγκάρδιο κλίμα- με την Πρέσβυ κα Κόρκα, “Η συνάντηση διήρκησε τρεις ώρες και αυτό τιμά ιδιαίτερα την κα Πρέσβυ διότι είχαμε την ευκαιρία να συμφάγουμε και υπήρξαν εκπρόσωποι τόσο από την Πρεσβεία όσο και από τη Μητρόπολή μας. Ήταν ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον με εκπροσώπους από τους σημαντικότερους φορείς της ομογένειας. Το πιο σημαντικό θέμα είναι η συνεργασία η οποία ήδη υπάρχει”.

Για την επίσκεψή του στα όρια του Αρκτικού Κύκλου, στα βόρεια της Σουηδίας και 1000 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της επαρχίας του στη Στοκχόλμη το οποίο το χαρακτήρισε ως οφειλόμενο ταξίδι, επισημαίνει σχετικά, “Λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού δεν είχα επισκεφτεί την ενορία μας που προέρχεται από την πρώην εξαρχία των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως η οποία διαλύθηκε και από τους πρώτους κληρικούς που ήρθαν στη Μητρόπολή μας ήταν ο π. Βενέδικτος Bengt Pohjanen και ο Διάκονος κ. Ουρβανός Urban Widetun. Μας είχε επισκεφτεί ο π. Βενέδικτος στη Στοκχόλμη και είχα υποσχεθεί ότι θα τον επισκεφτώ. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο με παρακάλεσε- αφού είναι μεγάλος ηλικιακά ο π. Βενέδικτος- να προβώ στη χειροτονία του διακόνου εις Πρεσβύτερο για να μπορέσει να συνεχίσει αυτή η ιεραποστολική κοινότητα”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων