01/12/2022 01/12/2022 Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ναούμ και του Αγίου Φιλάρετου του Ελεήμονα. Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, είναι ένα ιστορικό παράδειγμα ενάρετου χριστιανού ανθρώπου. Έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. και ήταν γεωργός. Μοίραζε με μέτρο και διάκριση τα εισοδήματά του στους φτωχούς, αισθανόμενος εσωτερική βεβαιότητα ότι...
01 Δεκεμβρίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2022 - 7:03

1 Δεκεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

Διαδώστε:
1 Δεκεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ναούμ και του Αγίου Φιλάρετου του Ελεήμονα.

Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, είναι ένα ιστορικό παράδειγμα ενάρετου χριστιανού ανθρώπου.

Έζησε τον 8ο αιώνα μ.Χ. και ήταν γεωργός. Μοίραζε με μέτρο και διάκριση τα εισοδήματά του στους φτωχούς, αισθανόμενος εσωτερική βεβαιότητα ότι με τον τρόπο αυτό επιτελεί το θέλημα του Θεού προς τους αδελφούς. Ακόμη και όταν κάποτε οδηγήθηκε σε μεγάλη φτώχια και δοκιμασίες, εντούτοις συνέχισε να διακονεί τους συνανθρώπους του με την ίδια αυθεντική αγάπη και συμπάθεια, αξίες τις οποίες καλλιέργησε με ταπείνωση ως χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Αργότερα η Μαρία, εγγονή του Αγίου Φιλάρετου, παντρεύτηκε το γιο της βασίλισσας Ειρήνης, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος τίμησε τον Άγιο με το αξίωμα του Υπάτου. Από τη θέση αυτή έγινε κάτοχος πλούτου και προνομίων, τα οποία αξιοποίησε για χάρη των ανθρώπων που είχαν ανάγκη της συμπαράστασής του. Ο Θεός τον αξίωσε να πληροφορηθεί το τέλος του. Δίδαξε και με τα έργα και με το λόγο του να αγαπούν οι άνθρωποι τον πλησιέστερο άνθρωπο που έχει ανάγκη, καθώς και τη συχνή συμμετοχή στις συνάξεις και τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας. Ο Φιλάρετος ξεψύχησε με τη φράση της Κυριακής προσευχής «Κύριε, γεννηθήτω το θέλημά σου!».

Άνθρωποι με έμπρακτη πίστη στον Τριαδικό Θεό, όπως τον Άγιο Φιλάρετο τον Ελεήμονα, είναι πάντα επίκαιροι και το Άγιο Πνεύμα γεννά σε κάθε εποχή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων