01/11/2023 01/11/2023 Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των Αγίων γυναικών Μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής και του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία. Ο Όσιος Δαυίδ, έζησε το 16ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Εύβοια. Έφηβος, αφοσιώθηκε στα εκκλησιαστικά Γράμματα και Παράδοση. Σε ώριμη ηλικία υποτάχθηκε στο...
01 Νοεμβρίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2023 - 8:55

1 Νοεμβρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός και ο Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία

Διαδώστε:
1 Νοεμβρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός και ο Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία

Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των Αγίων γυναικών Μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής και του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία.

Ο Όσιος Δαυίδ, έζησε το 16ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Εύβοια. Έφηβος, αφοσιώθηκε στα εκκλησιαστικά Γράμματα και Παράδοση. Σε ώριμη ηλικία υποτάχθηκε στο γέροντα Ακάκιο, που τον εκπαίδευσε στην απόκτηση των αρετών και στην εμπειρία της μοναχικής πολιτείας, με αποτέλεσμα να ανέβει με κόπους το δρόμο της αρετής, διδάσκοντας και πράττοντας το καλό. Ο Θεός τον αξίωσε να επιτελεί πολλά θαύματα.

«Όπως ο Προφητάνακτας Δαβίδ κατέβαλε το Γολιάθ με την πέτρα, έτσι και ο Όσιος Δαβίδ με την προσευχή κατέβαλε τα πάθη της ανθρώπινης φύσης».

Προείδε το τέλος της επίγειας ζωής του και απεβίωσε ειρηνικά και οσιακά. Η Μονή του Οσίου Δαυίδ βρίσκεται στην περιοχή Ροβιές της βόρειας Εύβοιας, όπου και ο τάφος του σύγχρονου Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη, ηγουμένου της Μονής, ο οποίος κοιμήθηκε οσιακά στις 21 Νοεμβρίου το 1991 και διαπιστώθηκε και διακηρύχθηκε η Αγιότητά του στις 13 Ιανουαρίου 2015.

Βίος Αγίων Αναργύρων

Οι ιατροί Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός από την Ασία ήσαν ορφανοί από πατέρα, η μητέρα τους Θεοδότη τους πρόσφερε τη χριστιανική ανατροφή και παιδεία.

Επιδόθηκαν στη σπουδή της ιατρικής, με επιμέλεια και σύνεση, ταυτόχρονα καλλιέργησαν τις χριστιανικές αρετές. Ως ιατροί, πρόσφεραν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς, με αγάπη και σεβασμό, προς τους πάσχοντες αδελφούς. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκαν από την Εκκλησία «Ανάργυροι».

Η συνείδηση των πιστών εκφράζεται μέσα από την υμνογραφία. Οι Άγιοι, αφού εναπόθεσαν στον Τριαδικό Θεό την ελπίδα τους, τότε απέκτησαν θησαυρό ασύλητο, δηλ. αιώνιο. Είχαν πάντα την πεποίθηση ότι «δωρεάν έλαβαν, δωρεάν δίδουν» στους ανθρώπους την αποθεραπεία, και έτσι χρήματα και πλούτη δεν απέκτησαν. Με χαρά μεταδίδουν διαρκώς τις πνευματικές και τις σωματικές ευεργεσίες στους ανθρώπους, ενώ ακόμη θεραπεύουν και τα άλογα ζώα.

Ολοκλήρωσαν ειρηνικά την επίγεια ζωή τους και με πλούσια προσφορά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων