11/06/2024 11/06/2024 Τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Επίσης, σήμερα εορτάζει ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως, ενώ επιτελείται και η Σύναξη της Παναγίας του “Άξιον Εστί”. Ο Απόστολος Βαρνάβας υπήρξε Ιουδαίος Λευίτης από την Κύπρο, «ισοστάσιος» των δώδεκα Αποστόλων. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, κήρυξε το Ευαγγέλιο στην...
11 Ιουνίου, 2024 - 8:00

11 Ιουνίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Απόστολοι Βαρθολομαίος και Βαρνάβας

Διαδώστε:
11 Ιουνίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Απόστολοι Βαρθολομαίος και Βαρνάβας

Τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Επίσης, σήμερα εορτάζει ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως, ενώ επιτελείται και η Σύναξη της Παναγίας του “Άξιον Εστί”.

Ο Απόστολος Βαρνάβας υπήρξε Ιουδαίος Λευίτης από την Κύπρο, «ισοστάσιος» των δώδεκα Αποστόλων. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Ιερουσαλήμ, την Αντιόχεια, τη Ρώμη, την Αλεξάνδρεια και τη γενέτειρά του Κύπρο το έτος 45 μ.Χ. Στη Σαλαμίνα, λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι στη συνέχεια τον έκαψαν, το έτος 58 μ.Χ.

Ο Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητά του στο κήρυγμα του θείου λόγου. Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Απ. Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο στήθος, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του.

Στο πρόσωπο και το αποστολικό κύρος του «υιού της Παρακλήσεως» στηρίζεται το Αυτοκέφαλο και αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Κύπρου, και τούτο διότι πρώτο και κύριο έργο της παρουσίας του στο νησί ήταν η χειροτονία κατά τόπους επισκόπων και πρεσβυτέρων, αφού το κήρυγμα του Ευαγγελίου έφθασε στο νησί μας ενωρίτερα, μετά το πανίερο γεγονός της Πεντηκοστής και το διασκορπισμό των χριστιανών μετά το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων