14/04/2022 14/04/2022 Σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, προ του Σαββάτου της εγέρσεως του Τετραήμερου Λαζάρου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων (εκ των Ο΄) Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Επίσης, των Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος, και του Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Τριφυλίας και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803). Ο άγιος Δημήτριος...
14 Απριλίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2022 - 7:25

14 Απριλίου: Μνήμη του Νεομάρτυρος Δημητρίου

Διαδώστε:
14 Απριλίου: Μνήμη του Νεομάρτυρος Δημητρίου

Σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, προ του Σαββάτου της εγέρσεως του Τετραήμερου Λαζάρου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων (εκ των Ο΄) Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Επίσης, των Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος, και του Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Τριφυλίας και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803).

Ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στο χωριό Λιγούδιστα Αρκαδίας, ενώ μικρός ήλθε με τον αδελφό του στη Τρίπολη, όπου εργαζόταν ως οικοδόμος. Επειδή όμως βασανιζόταν από το αφεντικό του, έφυγε από τη δουλειά και πήγε στο σπίτι ενός τούρκου κουρέα, οποίος κατόρθωσε να τον εξισλαμίσει ονομάζοντάς τον Μεχμέτ. Αργότερα όμως, ο Δημήτριος μετανόησε για την πράξη του αυτή και ήλθε στο Άργος και από εκεί για μεγαλύτερη ασφάλεια πήγε στη Σμύρνη, για να καταλήξει στις Κυδωνιές, στη Μονή του Προδρόμου, όπου βρήκε ευσεβή πνευματικό και αφού εξομολογήθηκε ζήτησε τη συμβουλή του για την πράξη του.

Με την προτροπή του ιερέως πνευματικού, ο Δημήτριος έφθασε στη Χίο κοντά σε κάποιο ενάρετο κληρικό, ο οποίος του έδωσε θάρρος και πνευματικά εφόδια, για να προετοιμάζεται αγωνιζόμενος τον ενάρετο βίο με πίστη στον Τριαδικό Θεό μέχρι και να αντέξει σε πιθανό μαρτύριο. Για το λόγο αυτό επέστρεψε στο Άργος, όπου παρέμεινε κρυμμένος και χειραγωγούμενος από τον ευσεβή ιερέα Αντώνιο Σακελλάριο.

Στη συνέχεια, πήγε στην Τρίπολη, όπου παρουσιάσθηκε στον Τούρκο διοικητή και, με παρρησία, δήλωσε ότι πιστεύει στο Χριστό το μόνο αληθινό Θεό και είναι πρόθυμος αν χρειαστεί να μαρτυρήσει γι’ Αυτόν. Παρά τις κολακείες και τα διλήμματα παρέμεινε σταθερός στη χριστιανική του πίστη. Ακολούθησαν φρικτά βασανιστήρια, αλλά ο Δημήτριος παρέμεινε αμετακίνητος. Αφού κάθε προσπάθεια να τον μεταπείσουν απέτυχε, τότε τον αποκεφάλισαν, στις 14 Απριλίου 1803 στη Τρίπολη.

Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το σεπτό λείψανό του και το έθαψαν με τις τιμές που του άξιζε ως μάρτυρα της Εκκλησίας. Σήμερα, το ιερό λείψανο του νεομάρτυρα Δημητρίου βρίσκεται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών στην Αρκαδία της Πελοποννήσου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων