15/06/2022 15/06/2022 Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του προφήτη Αμώς, του Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος και του Αγίου Ιερωνύμου.  Ο Προφήτης Αμώς Ο Προφήτης Αμώς ήταν βοσκός, αλλά η χάρις του Αγίου Πνεύματος και η αφοσίωσή του στο θέλημα του Τριαδικού Θεού τον ανέδειξαν σε Προφήτη. Έζησε 800 χρόνια προ Χριστού, και στις προφητείες του...
15 Ιουνίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2022 - 7:33

15 Ιουνίου: Εορτάζουν ο Προφήτης Αμώς και οι Άγιοι Αυγουστίνος και Ιερώνυμος

Διαδώστε:
15 Ιουνίου: Εορτάζουν ο Προφήτης Αμώς και οι Άγιοι Αυγουστίνος και Ιερώνυμος

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του προφήτη Αμώς, του Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος και του Αγίου Ιερωνύμου. 

Ο Προφήτης Αμώς

Ο Προφήτης Αμώς ήταν βοσκός, αλλά η χάρις του Αγίου Πνεύματος και η αφοσίωσή του στο θέλημα του Τριαδικού Θεού τον ανέδειξαν σε Προφήτη. Έζησε 800 χρόνια προ Χριστού, και στις προφητείες του χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και ελέγχει αυστηρά τον αποστάτη από το θέλημα του Θεού, λαό του Ισραήλ.

Παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο μέτα από φοβερό ξυλοδαρμό από τον Οζία, υιό του ειδωλολάτρη ιερέα Αμασία. Το σώμα του κηδεύτηκε στη γενέτειρά του Θεκουέ της Ιουδαίας.

Ο προφήτης Αμώς χαρακτηρίζεται ως ο προφήτης της κρίσεως και της δικαιοσύνης του Θεού.

Ο Άγιος Αυγουστίνος

Ο Άγιος Αυγουστίνος (το όνομά του ήταν Aυρήλιος Αυγουστίνος) γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμιδίας στην Αφρική, το έτος 354 μ.Χ. από φλογερή χριστιανή μητέρα, τη Μόνικα (η μνήμη της τιμάται στις 4 Μαΐου) και πατέρα ειδωλολάτρη, τον Πατρίκιο. Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε στην πατρίδα του και στη συνέχεια μετέβη για ανώτερες σπουδές στην Καρχηδόνα.

Ως νεαρός φοιτητής έζησε έκλυτη ζωή, φθάνοντας ηθικά πολύ χαμηλά. Μάλιστα στην Αφρική, αναδείχθηκε σε σφοδρό οπαδό του Μανιχαϊσμού. Αργότερα όμως, όταν έφθασε στο Μιλάνο, οι θερμές ολονύκτιες προσευχές της μητέρας του, η επισταμένη μελέτη των αγίων Γραφών από τον ίδιο και τα φλογερά κηρύγματα του Επισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου έφεραν τον Αυγουστίνο σε μεταμέλεια και συντριβή για τον πρότερο βίο. Ζήτησε αυτοβούλως να κατηχηθεί στη διδασκαλία της Ορθοδόξου Πίστεως, απέβαλε τις μανιχαϊστικές αντιλήψεις και αφοσιώθηκε στο Σωτήρα Χριστό. Βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τον 15χρονο γιο του Αδεοδάτη.

Ακολούθως επέστρεψε στην Αφρική, όπου δίδαξε με ένθεο ζήλο το ιερό Ευαγγέλιο και την αξία της εν Χριστώ ζωής. Μετά την κοίμηση της μητέρας του, πήγε στη Ρώμη, όπου κι εκεί διέδωσε το Χριστιανισμό.

Ποίμανε με σύνεση και διάκριση το λαό του Θεού για 34 ολόκληρα χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 76 ετών.

Ο ιερός Αυγουστίνος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χριστιανούς στοχαστές και θεολόγους και ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της λατινικής πατρολογίας.

Ο Άγιος Ιερώνυμος

Γεννήθηκε το 345 μ.Χ. στο χωριό Στριδώνα της Δαλματίας από γονείς ενάρετους χριστιανούς, οι όποιοι, για να τον μορφώσουν καλύτερα, τον έστειλαν στη Ρώμη. Εκεί βαπτίστηκε, αλλά και εκεί ως ευμετάβλητος νέος έπεσε στη διαφθορά.

Μετά τη Ρώμη επισκέφθηκε διάφορες χώρες καταλήγοντας στην Ανατολή. Το 373 μ.Χ. έφθασε στη φημισμένη Αντιόχεια, για να συνεχίσει τις σπουδές του. Αφού βέβαια γρήγορα συνήλθε από τις νεανικές του παρεκτροπές, αποσύρθηκε στην έρημο της Χαλκίδας (στη Συρία) και ζούσε ασκητική ζωή.

Στη συνέχεια, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με το Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και το Γρηγόριο Νύσσης (αδελφό του Μ. Βασιλείου) και από εκεί επέστρεψε στη Ρώμη.

Στη γνωριμία του με τον Ιερώνυμο αναφέρεται και ο Άγιος Επιφάνιος Σαλαμίνος στο έργο του «Πανάριον».

Ο Άγιος Ιερώνυμος κοιμήθηκε το έτος 420 μ.Χ. στη Βηθλεέμ. Αργότερα το ιερό του λείψανο μετακομίστηκε στη Ρώμη και εναποτέθηκε στον Ναό της S. Maria Maggiore. Ακολουθία του Αγίου Ιερωνύμου, ποίημα Νήφωνος Αγιορείτου, εκδόθηκε στην Αθήνα το 1925 μ.Χ.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων