15/11/2021 15/11/2021 Τη μνήμη των Αγίων Ομολογητών Γουρία, Άβιβου και Σαμωνά τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Επίσης, σήμερα ξεκινά η νηστεία των πιστών για σαράντα ημέρες, ως πνευματική προετοιμασία, για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αυτής επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, σύμφωνα με την παράδοση, έως την εορτή του Αγίου...
15 Νοεμβρίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/11/2021 - 8:02

15 Νοεμβρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Γουρίας, Άβιβος και Σαμωνάς

Διαδώστε:
15 Νοεμβρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Γουρίας, Άβιβος και Σαμωνάς

Τη μνήμη των Αγίων Ομολογητών Γουρία, Άβιβου και Σαμωνά τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Επίσης, σήμερα ξεκινά η νηστεία των πιστών για σαράντα ημέρες, ως πνευματική προετοιμασία, για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αυτής επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, σύμφωνα με την παράδοση, έως την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος της Κύπρου.

Ο Γουρίας ο ένδοξος και ο Σαμωνάς ο θαυμάσιος, μαρτύρησαν επί Διοκλητιανού αγωνιζόμενοι τον Ιερό αγώνα της χριστιανικής πίστης. Συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Αντωνίνο και κατάφεραν να πείσουν πολλούς να μη λατρεύουν τα είδωλα. Υπέστησαν με θαυμαστή υπομονή πολλά βάσανα και στο τέλος αποκεφαλίσθηκαν.

Ο Άβιβος ο πάνσοφος έζησε επί Λικινίου, λίγα χρόνια αργότερα και καταγόταν από ένα χωριό της Έδεσσας. Χειροτονήθηκε Διάκονος και διακρινόταν για τη μεγάλη ευσέβεια και για τη θερμή αγάπη του στο Ιερό κήρυγμα.

Ο ηγεμόνας Λυσανίας, όταν είδε τον Άβιβο να προσελκύει πολλούς ειδωλολάτρες με το θερμό του κήρυγμα, τον συνέλαβε και αφού τον κρέμασε σε στύλο τον έσχισε με σιδερένια νύχια. Στη συνέχεια τον έριξε μέσα στη φωτιά, και έτσι ο Άβιβος παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό. Όπως αναφέρει ο υμνογράφος στο απολυτίκιο των Αγίων μας, «Τα θαύματα τούτων των μαρτύρων σου, Χριστέ, μάς τα δώρισες όπως το ακαταμάχητον τείχος». Οι πιστοί δε γνωρίζουν μέσα από την εμπειρία τους και την εκκλησιαστική παράδοση άλλον αγαθό και φιλάνθρωπο από τον Ιησού Χριστό, στον οποίο πρεσβεύουν οι Άγιοι Ομολογητές Μάρτυρες και ο οποίος Δωρεοδότης Κύριος τους χάρισε τα χαρίσματα και την Αγιότητα.

Για ακόμη μια φορά η Εκκλησία μάς διδάσκει και μάς καθοδηγεί μέσα από την λειτουργική ζωή, τα τροπάρια και τους ύμνους για τις επικείμενες σωτήριες εορτές, όπως της Ενανθρωπήσεως του Σωτήρος Χριστού, τα Χριστούγεννα, με προετοιμασία τόσο πνευματική όσο και την απαραίτητη υλική.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων