16/06/2024 16/06/2024 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Μνήμονος και Τύχωνος, επισκόπων Αμαθούντος. Ο Άγιος Τύχων έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονωρίου, γύρω στο 400, και από νεανικής ηλικίας αφοσιώθηκε στη διακονία της Εκκλησίας. Ο άμεμπτος βίος και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η πίστη στον Τριαδικό Θεό και ο μεγάλος ζήλος στην...
16 Ιουνίου, 2024 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2024 - 7:16

16 Ιουνίου: Εορτάζει ο Άγιος Τύχων, Επίσκοπος Αμαθούντος

Διαδώστε:
16 Ιουνίου: Εορτάζει ο Άγιος Τύχων, Επίσκοπος Αμαθούντος

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Μνήμονος και Τύχωνος, επισκόπων Αμαθούντος.

Ο Άγιος Τύχων έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονωρίου, γύρω στο 400, και από νεανικής ηλικίας αφοσιώθηκε στη διακονία της Εκκλησίας.

Ο άμεμπτος βίος και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η πίστη στον Τριαδικό Θεό και ο μεγάλος ζήλος στην πνευματική άσκηση για τον ενάρετο βίο τον ώθησαν να πλησιάσει και να συνδεθεί πνευματικά με τον επίσκοπο Μνημόνιο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο και λαμπρό στάδιο στη ζωή του Αγίου.

Μετά την κοίμηση του Επισκόπου Μνημονίου, ο Τύχων τον διαδέχτηκε στο θρόνο της επισκοπής Αμαθούντας, τον οποίο και κόσμησε με την αγάπη του, τη διδασκαλία και τις πλούσιες αρετές του.

Καταπολέμησε αποτελεσματικά και με διάκριση την ειδωλολατρία και στήριξε ποικιλότροπα κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας.

Η συνείδηση της Εκκλησίας για τη σπουδαιότητα του Αγίου Ιεράρχου εκφράζεται ανάγλυφα μέσα από την εκκλησιαστική ποίηση και υμνολογία, όπως στο ακόλουθο τροπάριο: «Τοῖς λόγοις ἐκόσμησας, τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ· τοῖς ἔργοις ἐτίμησας, τὸ κατ’ εἰκόνα Θεοῦ, στεῤῥὲ Τύχων ὅσιε· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, τῇ ἐν σοὶ σωφροσύνη, βότρυας δὲ ὡρίμους, ἀπονέμεις τοῖς πᾶσι· διὸ καὶ ἑορτάζομεν, πόθῳ τὴν μνήμην σου».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων