16/07/2023 16/07/2023 Σήμερα, Κυριακή 16 Ιουλίου, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των 630 Θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ. στη Χαλκηδόνα. Η Σύνοδος αυτή διατύπωσε τον όρο Πίστεως που αφορά τις δύο φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη, οι οποίες ενώθηκαν στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, χωρίς να διαιρούνται ή να...
16 Ιουλίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2023 - 6:46

16 Ιουνίου: Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου

Διαδώστε:
16 Ιουνίου: Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου

Σήμερα, Κυριακή 16 Ιουλίου, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των 630 Θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ. στη Χαλκηδόνα. Η Σύνοδος αυτή διατύπωσε τον όρο Πίστεως που αφορά τις δύο φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη, οι οποίες ενώθηκαν στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, χωρίς να διαιρούνται ή να συγχύζονται και χωρίς να μετατρέπονται ή να χωρίζονται.

Επίσης, σήμερα η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Αθηνογένη και των δέκα μαθητών του, καθώς και τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Αντιόχου, αδελφού του μάρτυρος Πλάτωνος, ο οποίος ήταν ιατρός και μαρτύρησε στέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.

Η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος συνεκλήθη από τον Μαρκιανό και τη σύζυγό του Πουλχερία στις 8 Οκτωβρίου 451 στη Χαλκηδόνα.  Αποτελούνταν από 650 επισκόπους και καταπολέμησε τη διδασκαλία του Μονοφυσιτισμού. Συγκεκριμένα ο αρχιμανδρίτης Ευτυχής, δίδασκε ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε πλήρως την ανθρώπινη. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστών υιοθέτησε τις αποφάσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και αποδοκίμασε τις απόψεις του Μονοφυσιτισμού. Ένα άλλο μέρος πιστών, οι οπαδοί του Μονοφυσιτισμού, δεν αναγνώρισαν αυτές τις αποφάσεις και αποκόπηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία, γνωστοί σήμερα ως Προχαλκηδόνιοι ή Αντιχαλκηδόνιοι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων