02/03/2023 02/03/2023 Η Αγία μας Εκκλησία τιμά στις 2 Μαρτίου την μνήμη του εν Αγίοις πατρός Νικολάου, ιερέως, του Πλανά, ενός αγιασμένου κληρικού του 19ου αιώνα που διακρίθηκε για την αγιότητα του βίου του και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο. Ο Αγιος γεννήθηκε το έτος 1851 στην Νάξο και ζούσε με την οικογένειά του απλοϊκά και...
02 Μαρτίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2023 - 8:05

2 Μαρτίου: Μνήμη Αγίου Νικολάου Ιερέως του Πλανά

Διαδώστε:
2 Μαρτίου: Μνήμη Αγίου Νικολάου Ιερέως του Πλανά

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά στις 2 Μαρτίου την μνήμη του εν Αγίοις πατρός Νικολάου, ιερέως, του Πλανά, ενός αγιασμένου κληρικού του 19ου αιώνα που διακρίθηκε για την αγιότητα του βίου του και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο.

Ο Αγιος γεννήθηκε το έτος 1851 στην Νάξο και ζούσε με την οικογένειά του απλοϊκά και χριστιανικά, έχοντας ως παράδειγμα τον ιερέα παππού του. Μόλις κοιμήθηκε ο πατέρας του, σε ηλικία 14 ετών ήλθε στην Αθήνα με την μητέρα και την αδελφή του και σε ηλικία 17 ετών νυμφεύθηκε. Απόκτησε έναν υιό, αλλά έχασε την πρεσβυτέρα του. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 28 Ιουλίου 1879 στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πλάκας, και Πρεσβύτερος στον Αγιο Ελισσαίο στις 2 Μαρτίου 1885.

Τοποθετήθηκε Εφημέριος στον παλαιό Ναϊσκο του Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί απο τον Δήμο Αθηναίων ως Ενοριακός τον Φεβρουάριο του 1885. Σύμφωνα με τα σωζόμενα ληξιαρχικά βιβλία της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος, ο Αγιος τέλεσε το τελευταίο Μυστήριο ως Εφημέριος του στις 17 Φεβρουαρίου 1891. Την περίοδο της Σαρακοστής του ιδίου έτους αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του και τοποθετήθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, επι της οδού Βουλιαγμένης, όπου υπηρέτησε μέχρι και την κοίμησή του στις 2 Μαρτίου 1932.

Η μεγάλη του ευλάβεια, η ιεροπρέπεια , η οσιακή του ζωή , η ταπείνωση και η αγάπη του για τους πτωχούς τον καταξίωσαν στην συνείδηση του λαού. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς), ως Πρόεδρος της επι των Νομοκανονικών Συνοδικής Επιτροπής το 1991 εισηγήθηκε περί της αγιοποιήσεως του αειμνήστου ιερέως και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον με Πατριαρχική και Συνοδική Πραξη (Αρ.Πρωτ. 943 της 23ης Ιουλίου 1992) συναρίθμησε τον αείμνηστο ιερέα Νικόλαο Πλανά στην χορεία των Οσίων και Αγίων της Εκκλησίας.

Τα ιερά του λείψανα θησαυρίζονται στον Ναό του Αγίου Ιωάννου, οδού Βουλιαγμένης, ενώ τεμάχιο των ιερών λειψάνων του φυλάσσεται και στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού.
Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 90ετίας από της οσιακής κοιμήσεως του (+1932) καθώς και 30ετίας από της αγιοκατατάξεως του (1992), εκδόθηκε το 2022 από τον Πρωτ. Σπυρίδωνα Λόντο το βιβλίο “ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΝΑΣ , Αρχειακό υλικό της αγιοκατατάξεως του και της διακονίας του στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού”, το οποίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Σαϊτη.

Ας έχουμε τις πρεσβείες του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων