02/11/2021 02/11/2021 Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου. Επίσης, εορτάζουμε τους Μάρτυρες Ευδόξιο και Αγάπιο. Αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαβωρίου, ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος, το 330 μ.Χ. ομολόγησαν με γενναιότητα ότι είναι Χριστιανοί, και γι’ αυτό συνελήφθηκαν και μαστιγώθηκαν σκληρά μήπως έτσι προδώσουν την πίστη...
02 Νοεμβρίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2021 - 8:03

2 Νοεμβρίου: Οι Άγιοι πέντε μάρτυρες που εορτάζουν σήμερα

Διαδώστε:
2 Νοεμβρίου: Οι Άγιοι πέντε μάρτυρες που εορτάζουν σήμερα

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου. Επίσης, εορτάζουμε τους Μάρτυρες Ευδόξιο και Αγάπιο.

Αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαβωρίου, ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος, το 330 μ.Χ. ομολόγησαν με γενναιότητα ότι είναι Χριστιανοί, και γι’ αυτό συνελήφθηκαν και μαστιγώθηκαν σκληρά μήπως έτσι προδώσουν την πίστη τους. Μάταια όμως, αφού βίωναν με θέληση όλο το νόημα της Ενανθρώπησης του Υιού και Λόγου του Θεού.

Στη συνέχεια, τους υποχρέωσαν να μπουν μέσα στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς, αλλά με τις θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά. Το θαύμα αυτό έγινε αιτία να αναβληθεί η θανατική ποινή και μάλιστα, με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, να ασπαστεί το Χριστιανισμό ο ειδωλολάτρης Αφθόνιος και να βαπτιστεί κι εκείνος στο όνομα της Παναγίας Τριάδας.

Ωστόσο μετά από μερικές μέρες, ύστερα από τις ατυχείς προσπάθειες να τους αλλάξουν το χριστιανικό φρόνημα, διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του Αφθονίου, ο οποίος με σταθερή πίστη στο ιερό Ευαγγέλιο, δήλωσε την αδυναμία της ειδωλολατρίας απέναντι στη χάρη του παντοδύναμου Τριαδικού Θεού.

Ο Ελπιδοφόρος, ο οποίος όχι μόνο ήταν πιστός στο Χριστό, αλλά και πρώτος της Συγκλήτου, κλήθηκε με διάφορα μέσα να αλλάξει την πίστη του. Απάντησε τότε πως πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Έτσι, διατάχθηκε η θανάτωσή του μαζί με άλλους επτά χιλιάδες Χριστιανούς.

Ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος ρίχτηκαν σε λάκκο με θηρία, αλλά έμειναν αβλαβείς και τα θηρία με ηρεμία απέναντί τους. Το θαύμα αυτό οδήγησε τη μητέρα του βασιλιά στη λογική μάνδρα της Εκκλησίας. Στο τέλος οι Μάρτυρες ρίχτηκαν σε φλογισμένο καμίνι, για να λάβουν μαρτυρικά τον αμαράντινο της δόξης στέφανο.

Οι κίνδυνοι στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων εξακολουθούν και σήμερα να είναι πολλοί και οι δοκιμασίες ποικίλες, παρά την αύξηση της γνώσης και των επιστημονικών επιτευγμάτων, τις συνεχείς διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τις προσπάθειες των κοινωνιών για επικράτηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης στη λεγόμενη μεταμοντέρνα εποχή της ψηφιοποίησης.

Η παρατεταμένη πανδημία του Κόβιτ-19 επέφερε σε όλη την υφήλιο την αναπροσαρμογή πολλών εκ των καθιερωμένων συνηθειών.

Έχοντας ως πρότυπα ήρωες και μάρτυρες της Πίστεως, όπως είναι «το πεντάριθμον σύνταγμα των μαρτύρων» που εορτάζουμε σήμερα, ο άνθρωπος αντλεί θάρρος από την αγάπη του Σωτήρος Χριστού και με πίστη και καθαρό μυαλό μετανοεί, συγχωρεί και ελπιδοφόρα προχωρεί δημιουργικά στη ζωή του.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων