02/10/2022 02/10/2022 Σήμερα 2 Οκτωβρίου εορτάζει ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη, ο Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής, ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στο Καρατζασού, Όσιος Κασσιανός ο Έλληνας και Θαυματουργός, ο Άγιος Θεόδωρος ο Μεγαλομάρτυρας ο Γαβράς, ο Άγιος Κυπριανός του Σουντάλ, ο Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ, η Σύναξη των εν Κύπρω Αγίων, ο Άγιος...
02 Οκτωβρίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2022 - 8:13

2 Οκτωβρίου: Γιορτάζει ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Διαδώστε:
2 Οκτωβρίου: Γιορτάζει ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Σήμερα 2 Οκτωβρίου εορτάζει ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη, ο Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής, ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στο Καρατζασού, Όσιος Κασσιανός ο Έλληνας και Θαυματουργός, ο Άγιος Θεόδωρος ο Μεγαλομάρτυρας ο Γαβράς, ο Άγιος Κυπριανός του Σουντάλ, ο Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ, η Σύναξη των εν Κύπρω Αγίων, ο Άγιος Παύλος επίσκοπος Γορτύνης, η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιώτισσας.

 

Ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Ἀλγεῖ Σατανᾶς, τὸν πάλαι φίλον βλέπων,

Ξίφει φιλοῦντα συνθανεῖν Ἰουστίνῃ.

Τμήθη δευτερίῃ σὺν Ἰουστίνῃ Κυπριανός.

 

Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια. Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.

Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνη.

Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.

Σημείωση: Ο Μιχαήλ Ι. Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων» έχει διαφοροποιημένο τον βίο του Άγιου Κυπριανού, και θεωρεί ιστορικές ανακρίβειες όλα τα περί μαγείας, που αναφέρονται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Άγιου.

Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων