20/10/2023 20/10/2023 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, τον οποίο ο Μ. Κωνσταντίνος τίμησε με το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία και της οσίας Ματρώνης Χιοπολίτιδος. Το 357 μ.Χ. ο Άγιος Αρτέμιος μετέβη στην Πάτρα, κατόπιν εντολής...
20 Οκτωβρίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2023 - 8:14

20 Οκτωβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Αρτέμιος

Διαδώστε:
20 Οκτωβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Αρτέμιος

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, τον οποίο ο Μ. Κωνσταντίνος τίμησε με το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία και της οσίας Ματρώνης Χιοπολίτιδος.

Το 357 μ.Χ. ο Άγιος Αρτέμιος μετέβη στην Πάτρα, κατόπιν εντολής του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα και να τα μεταφέρει στο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Επτάλοφο Πόλη (3 Μαρτίου 357 μ.Χ.).

Στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, την Πάτρα ευρισκόμενος, επιτέλεσε πολλά κοινωνικά έργα. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου.

Με την κατάληψη της εξουσίας από τον Ιουλιανό τον Παραβάτη και την έναρξη σκληρών διωγμών κατά της Εκκλησίας, ο Άγιος δε δίστασε να πάει στην Αντιόχεια και να ομολογήσει ενώπιον του παγανιστή αυτοκράτορα τη χριστιανική του ταυτότητα και να τον ελέγξει μάλιστα για την ασέβειά του απέναντι στο Ευαγγέλιο. Αυτό είχε ως συνέπεια να υποβληθεί ο Αρτέμιος σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά να οδηγηθεί σε μαρτυρικό θάνατο, ένεκα του ζήλου του για τη Χριστιανική πίστη.

Το Ιερό του λείψανο παρέλαβε η διακόνισσα Αρίστη και το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων