20/09/2023 20/09/2023 Σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών τους, Αγαπίου και Θεοπίστου, καθώς και του αγίου Μελετίου, επισκόπου Κύπρου. Μόλις έμαθε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Τραϊανός ότι ο Πλακίδης – αυτό ήταν το όνομα του αγίου Ευσταθίου προτού βαπτισθεί – έγινε Χριστιανός, τον καθαίρεσε...
20 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2023 - 8:29

20 Σεπτεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Ευστάθιος

Διαδώστε:
20 Σεπτεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Ευστάθιος

Σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών τους, Αγαπίου και Θεοπίστου, καθώς και του αγίου Μελετίου, επισκόπου Κύπρου.

Μόλις έμαθε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Τραϊανός ότι ο Πλακίδης – αυτό ήταν το όνομα του αγίου Ευσταθίου προτού βαπτισθεί – έγινε Χριστιανός, τον καθαίρεσε από το στρατιωτικό του αξίωμα και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Ακολούθως τον απομόνωσαν από τη σύζυγό του και τους δύο γιούς του. Όταν ο Τραϊανός συνάντησε δυσκολίες στους πολέμους, κάλεσε στο στράτευμα τον έμπειρο και γενναίο Ευστάθιο, ο οποίος συνετέλεσε τα μέγιστα στη νίκη.

Όμως, ο Αδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Άγιο Ευστάθιο να παρευρεθεί σε ειδωλολατρική γιορτή και να θυσιάσει στα είδωλα ως ευχαριστία για τη νίκη. Ο Άγιος αρνήθηκε και ομολόγησε ότι με τη δύναμη του Χριστού εξασφάλισε τη νίκη. Τότε, για την ομολογία Πίστεως του στο Χριστό, φυλακίστηκε μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και όλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Πέθαναν ο ένας μετά τον άλλο, παραμένοντες μέχρι τέλους σταθεροί και ακλόνητοι στην Ορθόδοξη πίστη και την αλήθεια του ιερού Ευαγγελίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων