22/09/2021 22/09/2021 Η Εκκλησία σήμερα, τιμά τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ισαάκ και Μαρτίνου και του αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά επισκόπου Σινώπης. Ο Άγιος Φωκάς ήταν από τη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφιλος και Μαρία του μεταλαμπάδευσαν παιδιόθεν τη φλόγα της αγνής Πίστης και τη θερμή ευσέβειά τους. Ο Φωκάς, από μικρό παιδί, εντρυφούσε με...
22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2021 - 7:02

22 Σεπτεμβρίου: Μνήμη του Αγίου Φωκά Επισκόπου Σινώπης

Διαδώστε:
22 Σεπτεμβρίου: Μνήμη του Αγίου Φωκά Επισκόπου Σινώπης

Η Εκκλησία σήμερα, τιμά τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ισαάκ και Μαρτίνου και του αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά επισκόπου Σινώπης.

Ο Άγιος Φωκάς ήταν από τη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφιλος και Μαρία του μεταλαμπάδευσαν παιδιόθεν τη φλόγα της αγνής Πίστης και τη θερμή ευσέβειά τους. Ο Φωκάς, από μικρό παιδί, εντρυφούσε με ζήλο στην ανάγνωση των Γραφών. Διακρινόταν για την αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του.

Είχε πάντα οδηγό τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,… ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτίᾳ ἐστί» (Α’ Επιστολή Ιωάννου, 2, 10-11). Εκείνος δηλαδή που αγαπά τον αδελφό του μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως, ενώ εκείνος που μισεί τον αδελφό του μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.

Ο Άγιος Φωκάς αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί αυτοκράτορος Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.).

Όλως ιδιαιτέρως εορτάζει σήμερα η Εκκλησία τη μνήμη του Αγίου Φωκά, Επισκόπου Σινώπης στην ακριτική κοινότητα της Αθηένου, στην Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων