23/10/2023 23/10/2023 Τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τιμά σήμερα η Εκκλησία, του οποίου η μνήμη τιμάται επίσης και την Κυριακή που ακολουθεί την εορτή των Χριστουγέννων. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του Οσίου Μακαρίου του Ρωμαίου. Ο Ιάκωβος ήταν γιος του Δίκαιου Ιωσήφ του Μνήστορος της Θεοτόκου και λόγω της...
23 Οκτωβρίου, 2023 - 8:00

23 Οκτωβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος

Διαδώστε:
23 Οκτωβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος

Τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τιμά σήμερα η Εκκλησία, του οποίου η μνήμη τιμάται επίσης και την Κυριακή που ακολουθεί την εορτή των Χριστουγέννων. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Ιγνατίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του Οσίου Μακαρίου του Ρωμαίου.

Ο Ιάκωβος ήταν γιος του Δίκαιου Ιωσήφ του Μνήστορος της Θεοτόκου και λόγω της συνεχούς συναναστροφής του με τον Ιησού, κατά τα παιδικά τους χρόνια, ονομάστηκε Αδελφόθεος ή Αδελφός του Κυρίου. Η υποδειγματική πίστη και αφοσίωσή του στο Χριστό αποδείχθηκε έμπρακτα μέσα από την ιεραποστολική, ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση του ως πρώτου επισκόπου Ιεροσολύμων, αφού κατά την παράδοση είχε χειροτονηθεί από τον ίδιο το Θεάνθρωπο.

Το κύρος του και η υπόληψη με την οποία η πρώτη Εκκλησία περιέβαλλε το πρόσωπό του Αγίου Ιακώβου, εμφανίζονται ανάγλυφα στις τοποθετήσεις του κατά τις εργασίες της Αποστολικής Συνόδου του 49 μ.Χ., όπου η συμβολή του στην εξάπλωση της νέας πίστης σε όλα τα έθνη υπήρξε καθοριστική.

Ο Άγιος Ιάκωβος προίκισε την Εκκλησία με τη θεόπνευστη Καθολική Επιστολή του, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης, καθώς και με την πρώτη Θεία Λειτουργία, που αποτέλεσε τη βάση για τις μεταγενέστερες Θείες Λειτουργίες του Μ. Βασιλείου και του ιερού Χρυσοστόμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων