25/07/2023 25/07/2023 Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα την κοίμηση της θεοπρομήτορος Άννης, της μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η πρώην στείρα Άννα, σύζυγος του Ιωακείμ, αφού γέννησε και απογαλάκτισε την Παναγία και την αφιέρωσε, σε ηλικία 3 ετών, στο ναό, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με προσευχή, νηστεία και άσκηση. Σε ηλικία περίπου 70 ετών αποδήμησε προς τον...
25 Ιουλίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2023 - 8:08

25 Ιουλίου: Η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοπρομήτορος Αγίας Άννης

Διαδώστε:
25 Ιουλίου: Η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοπρομήτορος Αγίας Άννης

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα την κοίμηση της θεοπρομήτορος Άννης, της μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η πρώην στείρα Άννα, σύζυγος του Ιωακείμ, αφού γέννησε και απογαλάκτισε την Παναγία και την αφιέρωσε, σε ηλικία 3 ετών, στο ναό, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με προσευχή, νηστεία και άσκηση. Σε ηλικία περίπου 70 ετών αποδήμησε προς τον Κύριο, έχοντας αναδειχθεί ευεργέτιδα της ανθρωπότητας, με το να γεννήσει τη Μαριάμ, τη μητέρα του Ιησού Χριστού και Σωτήρα του κόσμου.

Η Αγία Άννα καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία.

Η Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία, που παντρεύτηκε στην Bηθλεέμ, είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε Σοβή, που παντρεύτηκε και αυτή στην Bηθλεέμ, την Ελισάβετ. Τέλος, η Αγία Άννα που παντρεύτηκε στην Γαλιλαία τον Ιωακείμ, γέννησε την Παρθένο Μαρία.

Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς. Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά. Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οἱ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιο ἀπελεύσονται» (Ματθαίου, κε’ 46). Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια.

Περικαλλή ναό προς τιμήν της αγίας Άννας έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περί το 550 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Λείψανο της Αγίας υπάρχει στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας.

Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων