26/04/2023 26/04/2023 Χριστός Ανέστη! Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας, του οσίου Καλανδίωνος του Κυπρίου. Ο Άγιος Βασιλέας έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Αμασείας του Πόντου. Διακρινόταν για τον ένθεο ζήλο του. Με το σπουδαίο ποιμαντικό του έργο αντιμετώπισε την ειδωλολατρία και τις ποικίλες αιρέσεις της εποχής...
26 Απριλίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2023 - 8:01

26 Απριλίου: Εορτάζει ο Άγιος ιερομάρτυρας Βασιλεύς, Επίσκοπος Αμασείας

Διαδώστε:
26 Απριλίου: Εορτάζει ο Άγιος ιερομάρτυρας Βασιλεύς, Επίσκοπος Αμασείας

Χριστός Ανέστη! Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας, του οσίου Καλανδίωνος του Κυπρίου.

Ο Άγιος Βασιλέας έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Αμασείας του Πόντου. Διακρινόταν για τον ένθεο ζήλο του. Με το σπουδαίο ποιμαντικό του έργο αντιμετώπισε την ειδωλολατρία και τις ποικίλες αιρέσεις της εποχής του που ταλάνιζαν το ποίμνιό του.

Καταγγέλθηκε στο Λικίνιο από τους ζηλόφθονες ειδωλολάτρες για τη σφοδρότητα της πίστης του στον αληθινό Θεό.

Μετά από πολλά περιστατικά και δοκιμασίες η μανία των ειδωλολατρών έγινε σφοδρότερη κατά του Επισκόπου Βασιλέως. Οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στη Νικομήδεια και μετά από πολλές δυσκολίες και βασανιστήρια, κλήθηκε να διαλέξει ή τον αποκεφαλισμό ή την προδοσία της πίστης του στον αναστημένο Ιησού Χριστό.

Με προθυμία έκλινε την τιμία κεφαλή του στο δήμιο, ο οποίος την απέκοψε. Το μαρτύριο του επισκόπου Βασιλέως έλαβε χώρα το έτος 322. Χάρις σε όραμα από άγγελο Κυρίου, κάποιοι από τους κληρικούς της Επισκοπής του βρήκαν το σώμα του στις όχθες της Σινώπης του Πόντου. Με αλιευτικά δίχτυα το ανέσυραν άφθορο από το νερό, το μετέφεραν στην Αμάσεια και ετάφη με τιμές στην εκκλησία που ο ίδιος, με τις δικές του προσπάθειες, είχε οικοδομήσει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων