27/03/2023 27/03/2023 Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Ματρώνας, του οσίου Κηρύκου και των μαρτύρων Φιλητού και Λυδίας. Η Αγία Ματρώνα από τη Θεσσαλονίκη έζησε κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα και ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματούχου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η επίσης Εβραία σύζυγός του, που ονομαζόταν Πλαντίλλα, εμπιστευόταν τη Ματρώνα για...
27 Μαρτίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 - 8:04

27 Μαρτίου: Εορτάζει η Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
27 Μαρτίου: Εορτάζει η Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Ματρώνας, του οσίου Κηρύκου και των μαρτύρων Φιλητού και Λυδίας.

Η Αγία Ματρώνα από τη Θεσσαλονίκη έζησε κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα και ήταν υπηρέτρια στο σπίτι ενός Εβραίου αξιωματούχου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η επίσης Εβραία σύζυγός του, που ονομαζόταν Πλαντίλλα, εμπιστευόταν τη Ματρώνα για την εργατικότητα και αφοσίωσή της και τη χρησιμοποιούσε ως συνοδό της κάθε φορά που μετέβαινε στη Συναγωγή, για προσευχή και μελέτη του Νόμου, της Τορά.

Η Αγία Ματρώνα εκμεταλλευόταν αυτή την ευκαιρία και εισερχόταν σε παρακείμενο προς τη Συναγωγή Χριστιανικό Ναό, όπου τιμούσε το Χριστό με θερμή προσευχή. Όταν η Πλαντίλλα πληροφορήθηκε τη συμπεριφορά της αυτή, εξαγριώθηκε και την οδήγησε στον αξιωματούχο σύζυγό της, ο οποίος και απαίτησε από τη Ματρώνα να αρνηθεί το Χριστό. Η μη ανταπόκρισή της στην εντολή του αφέντη της και η συνεχής ομολογία ότι είναι Χριστιανή, είχε ως συνέπεια το βασανισμό και τον εγκλεισμό της για μεγάλο χρονικό διάστημα στη φυλακή. Σ΄ αυτή τη φυλακή παρέδωσε τελικά το πνεύμα της, λαμβάνοντας ως έπαθλο το μαρτυρικό στεφάνι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων