28/03/2023 28/03/2023 Σήμερα, 28 Μαρτίου, η Αγία μας εκκλησία, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα, εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, καθώς και του Οσίου Ιλαρίωνα του νέου, που υπήρξε ηγούμενος της Μονής Πελεκητής. Ο άγιος απόστολος Ηρωδίων είναι ένας από τους Εβδομήκοντα μαθητές του Κυρίου. Ακόλουθος των αγίων αποστόλων και μάλιστα του κορυφαίου αποστόλου Πέτρου, του οποίου έγινε...
28 Μαρτίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2023 - 8:03

28 Μαρτίου: Εορτάζει ο Άγιος Απόστολος Ηρωδίων

Διαδώστε:
28 Μαρτίου: Εορτάζει ο Άγιος Απόστολος Ηρωδίων

Σήμερα, 28 Μαρτίου, η Αγία μας εκκλησία, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα, εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, καθώς και του Οσίου Ιλαρίωνα του νέου, που υπήρξε ηγούμενος της Μονής Πελεκητής.

Ο άγιος απόστολος Ηρωδίων είναι ένας από τους Εβδομήκοντα μαθητές του Κυρίου. Ακόλουθος των αγίων αποστόλων και μάλιστα του κορυφαίου αποστόλου Πέτρου, του οποίου έγινε συνεργός του ευαγγελικού κηρύγματος. Αναφέρεται από τον απόστολο Παύλο ως συγγενής του, καθώς γράφει στην προς Ρωμαίους επιστολή του: «Ασπάσασθε Ηρωδίωνα τον συγγενή μου» (Ρωμ. 16,11). Περιερχόμενος πόλεις και χωριά, διδάσκοντας τον λόγο του Θεού, έφθασε στην Υπάτη, της οποίας κατεστάθη πρώτος επίσκοπος, συνεχίζοντας να διδάσκει και να οδηγεί πολλούς στην πίστη του Χριστού. Για το έργο του αυτό συνελήφθη από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες «εδάρη δυνατά, άλλων μεν δερόντων αυτόν, άλλων δε συντριβόντων το σώμα του διά λίθων και άλλων κτυπόντων αυτόν εις την κεφαλήν˙ τελευταίον δε κατέσφαξαν αυτόν οι θηριόγνωμοι και ούτω ετελειώθη».

Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Υπάτης και θεωρείται ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Η μνήμη του τιμάται στις 28 Μαρτίου, στις 8 Απριλίου, στις 10 Νοεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου μετά των αγίων Εβδομήκοντα Αποστόλων. Συντιμάται και μετά των τοπικών αγίων της Ι.Μ. Φθιώτιδος την Κυριακή πριν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αναφέρεται και ως Ρωδίων και Ροδίων. Αναφέρεται και άλλος άγιος Ηρωδίων επίσκοπος Ταρσού, που μαρτύρησε στη Ρώμη. Κατά την 8 Απριλίου συνυμνείται μετά των αγίων Αποστόλων Αγάβου, Ρούφου, Ασυγκρίτου, Φλέγοντος και Ερμού από τον υμνογράφο Ιωσήφ και από τον υμνογράφο ιερομόναχο Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη μετά των άλλων Φθιωτών αγίων.

Ο άγιος Ηρωδίων μαρτύρησε στην Υπάτη το 54 μ.Χ. Στον τόπο του μαρτυρίου του υπήρχε από τον Ε’αιώνα προς τιμή του ναός που καταστράφηκε. Σήμερα υπάρχει μικρότερος ναός προς τιμή του. Γνωστές εικόνες του είναι μόνο νεώτερης τέχνης. Ο θείος απόστολος και άγιος ιερομάρτυς Ηρωδίων ας πρεσβεύει πάντοτε προς τον Κύριον, τον οποίο αγάπησε και υπηρέτησε μέχρις αίματος υπέρ της τοπικής Εκκλησίας και των πιστών κατοίκων της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων