03/03/2024 03/03/2024 Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου, του Ιερομάρτυρος Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας, του Οσίου Ζήνωνος, και του Αγίου Ιωάννου Πατριάρχου Γεωργίας. Γράφει ο Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος κατάγονταν από την...
03 Μαρτίου, 2024 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 03/03/2024 - 15:29

3 Μαρτίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος

Διαδώστε:
3 Μαρτίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος

Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου, του Ιερομάρτυρος Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας, του Οσίου Ζήνωνος, και του Αγίου Ιωάννου Πατριάρχου Γεωργίας.

  • Γράφει ο Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος κατάγονταν από την Αμάσεια του Πόντου και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.). Ήσαν στρατιώτες και συγγενείς του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ως Χριστιανοί διεβλήθησαν στον ηγεμόνα Ασκληπιόδοτο, ο οποίος τους συνέλαβε και τους εβασάνισε σκληρά. Όμως οι Μάρτυρες, αφού επαρουσιάσθηκε σε αυτούς ο Κύριος και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος, έγιναν υγιείς.

Μέσα στη φυλακή οι τρεις νέοι δεν έχασαν ούτε το θάρρος ούτε την πίστη τους. Αντιθέτως, εξακολουθούσαν να λατρεύουν τον Ένα και Αληθινό Θεό. Με το κήρυγμά τους και το παρά­δειγμα που προσέφερε το ήθος, η απαντοχή και το θάρρος τους οδήγησαν πολλούς συγκρατούμενούς τους στην αληθινή πίστη. Ο Ασκληπιόδοτος επληροφορήθηκε τη χριστιανική δράση των τριών κρατουμένων και την επίδραση που ασκούσαν στους φυλακισμένους ειδωλολάτρες και διέταξε να τους οδηγήσουν και πάλι ενώπιόν του.

Ο ηγεμόνας τότε άρχισε να κολακεύει τον Άγιο Κλεόνικο, για να αρνηθεί την πίστη του Χριστού, υποσχόμενος δώρα και τιμές. Ο Άγιος όμως αφού εγέλασε, εχλεύασε την αρρώστια των ειδώλων. Και ενώ ετελείτο θυσία, με προσευχή κατέρριψε το είδωλο της Αρτέμιδος. Αμέσως ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να βασανισθούν. Τότε ο Κύριος εμφανίσθηκε στους τρεις νέους και στο πλήθος των ειδωλολατρών, οι οποίοι παρακολουθούσαν το μαστίγωμα των Χριστιανών, έχοντας στο πλευρό Του τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο. Οι τρεις Χριστιανοί αξιώθηκαν της θαυματουργικής ιάσεως των τραυμάτων τους, ενώ πολ­λοί ειδωλολάτρες που είδαν το θαύμα εβαπτίσθησαν Χριστιανοί. Ο Ασκληπιόδοτος όμως όχι μόνο δεν άλλαξε στάση, αλλά διέ­ταξε να αποκεφαλισθούν όλοι οι νεοφώτιστοι Χριστιανοί. Ο Ασκληπιόδοτος και οι ειδωλολάτρες, τυφλοί από οργή, διέτα­ξαν τους δήμιους να περιχύσουν τους τρεις Μάρτυρες με καυτή πίσσα. Όμως, νέα θαυματουργική ενέργεια από τη Θεία Χάρη δεν επέτρεψε οι πιστοί νέοι να πάθουν το παραμικρό, ενώ η καυτή πίσσα έπεσε και κατέκαψε τους δήμιους.

Όμως, ο σκληρόκαρδος ηγεμόνας δεν μπορούσε να δει την αλήθεια, η οποία παρουσιαζόταν μπροστά στα μάτια του. Έτσι, πρόσταξε τη σταυρική καταδίκη του Ευτροπίου και του Κλεονίκου, και τη φυλάκιση του Βασιλίσκου. Οι δύο νέοι επέρασαν την τελευταία νύχτα της ζωής τους προσευχόμενοι. Και πάλι ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά τους, για να τους ενθαρρύνει.

Στις 3 Μαρτίου του 308 μ.Χ. ο Ευτρόπιος και ο Κλεόνικος εκοσμήθηκαν με τους στεφάνους της αγιότητος και του μαρτυρί­ου διά του σταυρικού τους θανάτου. Ο Βασιλίσκος παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή, όπου και απέθανε μετά από μερικά χρόνια, κερδίζοντας την αιώνια ζωή.

(Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας- Μάρτιος, εκδ. Αποστ. Διακονία, σ. 30-32)

Ακούστε το απολυτίκιο:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων