30/03/2022 30/03/2022 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος. Η εξέχουσα θέση που κατέχει στην Ορθόδοξη Παράδοση ώθησε τους Αγίους πατέρες μας να ορίσουν ως ημέρα τιμής, πέρα από την 30ή Μαρτίου, και την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, δηλ. την επόμενη Κυριακή, ώστε, μέσα από τους λόγους και ιδίως μέσα από το παράδειγμά...
30 Μαρτίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2022 - 7:17

30 Μαρτίου: Μνήμη Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος

Διαδώστε:
30 Μαρτίου: Μνήμη Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος.

Η εξέχουσα θέση που κατέχει στην Ορθόδοξη Παράδοση ώθησε τους Αγίους πατέρες μας να ορίσουν ως ημέρα τιμής, πέρα από την 30ή Μαρτίου, και την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, δηλ. την επόμενη Κυριακή, ώστε, μέσα από τους λόγους και ιδίως μέσα από το παράδειγμά του, να ωφελούνται οι πιστοί και να καθοδηγούνται ορθά στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης είναι περισσότερο γνωστός ως Ιωάννης της Κλίμακος, λόγω του ότι συνέγραψε το ονομαστό βιβλίο Κλίμαξ, ένα διαμάντι της ασκητικής πατερικής γραμματείας και ταυτόχρονα λογοτεχνικό αριστούργημα.

Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και έλαβε άρτια μόρφωση. Επιθυμώντας να αφιερωθεί στο Χριστό, μόνασε στο Όρος Σινά και σύντομα αναδείχθηκε σε ηγούμενο της εκεί ονομαστής Μονής της Πανσόφου Αγίας Αικατερίνης. Προτίμησε ωστόσο την ησυχία και διέμεινε μέχρι το θάνατό του στην ερημική τοποθεσία τη λεγομένη: του Θολά. Το έργο Κλίμαξ, αποτελεί απάντηση του συγγραφέα προς το μαθητή του Ιωάννη, ηγούμενο της Μονής Ραϊθώ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον πνευματικό του πατέρα παραινέσεις για την πορεία του ίδιου αλλά και της αδελφότητας της οποίας ηγείτο.

Το βιβλίο «Κλίμαξ» απαρτίζεται από τριάντα λόγους, οι οποίοι, ως πνευματικά σκαλοπάτια, οδηγούν από τη γη στον ουρανό. Ξεκινώντας από την αποταγή, δηλαδή την απόφαση απάρνησης των εγκοσμίων και την ολοκληρωτική αφιέρωση στον Χριστό, ο ιερός συγγραφέας καταλήγει στην αρετή της αγάπης, την οποία όποιος την κατακτήσει έχει ήδη ενωθεί με το Θεό.

Η Κλίμαξ είναι ένα από τα πιο ψυχωφελή αναγνώσματα και για το λόγο αυτό έχει περιβληθεί με πολλή εκτίμηση από την Εκκλησία. Καλό είναι να τη μελετούμε και, σύμφωνα με τα γραφόμενά της, να πορευόμαστε, των αναλογιών τηρουμένων, πάντα με ταπείνωση, καθοδήγηση από την Εκκλησία και ασφαλώς με τη δέουσα διάκριση.

Η εφαρμογή στη ζωή μας του περιεχόμενου της ευχής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, η οποία επαναλαμβάνεται αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι η ρεαλιστή σύνδεσή μας με το Χριστό και την Εκκλησία.

«Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καὶ ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δὲ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καὶ ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».

Σήμερα, Τετάρτη Δ’ Εβδομάδα των νηστειών, το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και το απόγευμα το Μέγα Απόδειπνο, το οποίο περιλαμβάνει αρχαίους ύμνους με θεολογικό και ποιητικό πλούτο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων