22/06/2021 22/06/2021 Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσεβίου, επισκόπου Σαμοσάτων, ο οποίος έζησε κατά τον 4ο αιώνα και υπερασπίστηκε σθεναρά την Ορθοδοξία, απέναντι στους φιλοαρειανούς αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Ουάλη και τον Ιουλιανό τον Παραβάτη. Υπέστη πολλά δεινά και εξορίες και πέθανε μαρτυρικά. Σε επιστολή του προς αυτόν, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος,...
22 Ιουνίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2021 - 8:09

Άγιος Ευσέβιος Επίσκοπος Σαμοσάτων

Διαδώστε:
Άγιος Ευσέβιος Επίσκοπος Σαμοσάτων

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσεβίου, επισκόπου Σαμοσάτων, ο οποίος έζησε κατά τον 4ο αιώνα και υπερασπίστηκε σθεναρά την Ορθοδοξία, απέναντι στους φιλοαρειανούς αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Ουάλη και τον Ιουλιανό τον Παραβάτη. Υπέστη πολλά δεινά και εξορίες και πέθανε μαρτυρικά.

Σε επιστολή του προς αυτόν, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, τον ονομάζει «στύλο και εδραίωμα της αλήθειας» και «μεγάλο φωστήρα και κανόνα πίστεως».

Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ζήνωνος και Ζηνά, που έζησαν στις αρχές του 4ου αιώνα στην Αραβία.

Στη ζωή του Αγίου Ζήνωνα, που ήταν πλούσιος χριστιανός, και του Αγίου Ζηνά, που ήταν υπηρέτης του, βρίσκει πλήρη εφαρμογή η φράση του Αποστόλου Παύλου «οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος» (Γαλ. 3, 28). Επιθυμώντας την πλήρη αφιέρωση στο Χριστό ο Ζήνων, μοιράζει όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και απελευθερώνει τους δούλους του.

Ωστόσο, ένας από αυτούς τους δούλους παραμένει οικειοθελώς μαζί του, ως αγαπητός αδελφός και μαζί, διακηρύττουν και ομολογούν την πίστη τους στον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, ακόμη και μπροστά στον έπαρχο Μάξιμο. Και οι δύο οδηγούνται στο μαρτύριο, για να αποδειχθεί ότι, πραγματικά, η πίστη στο Χριστό είναι ο μόνος τρόπος υπέρβασης των ταξικών διακρίσεων στη ζωή των ανθρώπων.

Ιδιαίτερα σήμερα, εποχή ανατροπής πολλών κοινωνικών αντιλήψεων, είναι αναγκαίο να επισημαίνεται ότι το μόνο σταθερό είναι η αληθινή πίστη στο Σωτήρα Χριστό και στη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, μελετώντας το ιερό Ευαγγέλιο και βιώνοντας ακριβώς το θέλημα του Τριαδικού Θεού, κοιτάζοντας τον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού.

Καθημερινή προσευχή των πιστών η αναφορά στο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθέ, καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον ἀγαθὲ τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων