05/10/2021 05/10/2021 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Χαριτίνης και του Ιερομάρτυρος Ερμογένους. Η Αγία Χαριτίνη έζησε την εποχή των σκληρών διωγμών, επί Βασιλέως Διοκλητιανού. Ήταν δούλη, και όταν κλήθηκε να ομολογήσει την Ορθόδοξη πίστη της, δέχτηκε αγόγγυστα τα βασανιστήρια και τις τιμωρίες και παρέμεινε προσηλωμένη στον Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ερμογένης ο Θαυματουργός...
05 Οκτωβρίου, 2021 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2021 - 8:11

5 Οκτωβρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Χαριτίνη και Ερμογένης

Διαδώστε:
5 Οκτωβρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Χαριτίνη και Ερμογένης

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Χαριτίνης και του Ιερομάρτυρος Ερμογένους.

Η Αγία Χαριτίνη έζησε την εποχή των σκληρών διωγμών, επί Βασιλέως Διοκλητιανού. Ήταν δούλη, και όταν κλήθηκε να ομολογήσει την Ορθόδοξη πίστη της, δέχτηκε αγόγγυστα τα βασανιστήρια και τις τιμωρίες και παρέμεινε προσηλωμένη στον Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ερμογένης ο Θαυματουργός γεννήθηκε στην επαρχία των Μυρέων, στη Μ. Ασία. Αργότερα, μετέβη στην Αίγυπτο και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Σαμουταίων. Ο ηγεμόνας της περιοχής τον κάλεσε να απαρνηθεί το Χριστιανισμό. Μετά από φριχτά βασανιστήρια που υπέστη και λόγω της σταθερής και ακλόνητης πίστης του, διετάχθη η αποκοπή της κεφαλής του.

Οι χριστιανοί της περιοχής πήραν το τίμιο σώμα του, το έκλεισαν σε θήκη με τα ιερά του άμφια και το έριξαν στη θάλασσα, για να μη μαγαριστεί από τους φθονείς της αληθινής πίστεως. Τα κύματα το έφεραν στην Κύπρο, κοντά στο Κούριο, όπου το βρήκαν πιστοί Χριστιανοί και το τίμησαν με περισσή ευλάβεια. Εκεί που βρέθηκε το ιερό του λείψανο κτίστηκε Ναός, το γνωστό εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη, κοντά στο Κούριο.

Οι τιμώμενοι σήμερα Άγιοι αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά έμπρακτα σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο ότι σταθερός συμπαραστάτης και ασπίδα σωτηρίας, σε ό,τι μάς συμβαίνει κάθε μέρα στη ζωή αυτή, είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Αρκεί να εμπιστευόμαστε το θέλημά Του. Να μελετούμε το λόγο Του στο ιερό Ευαγγέλιο και να διατηρούμε ανόθευτη την πίστη μας μέσα από τις αγιαστικές πράξεις της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων